Tijl Deneut uit Brugge is een ethische hacker: "Ik hack in opdracht van bedrijf om zwak punt te vinden"

woensdag 15 januari 2020 - 10:10
Florence Depauw
Foto: www.ic4.be
De productie bij weefmachineproducent Picanol in Ieper zal nog de hele week stil liggen, nadat criminele hackers de computersystemen hebben platgelegd in ruil voor losgeld. Naast de criminele hackers bestaan er ook goede hackers: ethische hackers.

Ethische hackers zijn hackers die in opdracht van bedrijven op zoek gaan naar fouten in hun computersysteem. Die fouten moeten ze vinden voor criminele hackers er misbruik van kunnen maken. Tijl Deneut uit Brugge is zo'n ethische hacker. "We doen eigenlijk hetzelfde als een echte hacker, met dat verschil dat wij onmiddellijk het bedrijf op de hoogste stellen van het lek in hun systeem", zegt Deneut. "Concreet gaan we op zoek naar gelekte wachtwoorden of fouten in de opbouw van de website."

Gijzelsoftware Picanol

Grote bedrijven zoals bpost of Kinepolis maken soms gebruik van zo'n ethische hacker. "Maar ook banken doen een beroep op ons", zegt Deneut. "Bij Picanol is de gijzelsoftware waarschijnlijk binnengekomen via een e-mailbijlage. Het kan zijn dat een werknemer op die e-mail geklikt heeft en op die manier de gijzelsoftware heeft binnengesluisd. Als ethische hackers geven wij daarom ook workshops aan medewerkers van een bedrijf, om zo'n slechte e-mails te herkennen. We stellen dan zelf valse e-mails op en bekijken wie er zonder nadenken op klikt. Dat kan heel leerrijk zijn voor bedrijven en hun medewerkers."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!