Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 middag in west-vlaanderen

radio2 middag in west-vlaanderen

Tv-maker Eric Goens: "Als Marieke de keuze had, wou ze op z'n minst 180 jaar worden"

wo 23 okt. - 6:14

Dinsdagavond kwam het nieuws binnen dat rolstoelatlete Marieke Vervoort overleden is. Marieke koos voor euthanasie nadat ze jarenlang ondraaglijke pijn had door een ongeneeselijke spierziekte. Van overal komen reacties binnen op haar overlijden. Ook van televisiemaker Eric Goens uit Koksijde en ex-judoka Gella Vandecaveye uit Kortrijk.
Marieke Vervoort
© Foto: VRT NWS

In 2015 nodigde televisiemaker Eric Goens Marieke Vervoort uit in zijn programma "Het Huis". Daarin werd duidelijk hoeveel pijn Marieke elke dag en nacht moest doorstaan: "Het was erg om te zien hoeveel pijn ze had. Dat had een grote impact op mij en de kijkers. Dan pas weet je wat zij elke dag heeft meegemaakt, bijna onafgebroken de voorbije tien jaar", vertelt Goens aan Radio 2 West-Vlaanderen.

Sereen afscheid

Eric Goens was ook bij het afscheid van Marieke Vervoort dinsdagavond: "Het was een mooi en sereen afscheid in alle rust. Marieke beleefde het heel bewust met alle vreugde en tranen die erbij horen. Euthanasie klinkt makkelijk, maar je stapt wel uit een leven. Een leven dat zij liever had verder gezet. Als ze de keuze had, wou ze op z'n minst 180 jaar worden. Tot op het laatst voelde ze een onrecht. Waarom moest mij dit overkomen en heb ik het recht niet zoals zoveel mensen om wel een comfortabel leven te leiden?"

Marieke maakte de dood bespreekbaar. Ze doorbrak het taboe rond euthanasie.

— Ex-judoka Gella Vandecaveye

Olympische band

Ook ex-judoka Gella Vandecaveye reageert op het overlijden van Vervoort. De twee raakten bevriend. "We zijn twee olympische atleten, dus dat schept een band. Ze was zeer geliefd. Ze oversteeg haar sport en was een voorbeeld en inspiratiebron voor velen. Haar optimisme, ondanks haar lijden, heeft geen naam. We moeten er allemaal een voorbeeld aan nemen. Ook voor mij was ze een inspiratiebron."

Zwarte gordel

Toen een reis met Gella Vandecaveye en Marieke Vervoort naar Japan niet doorging, gaf ze Marieke daarna een mooi cadeau: "Marieke is ooit tot een bruine gordel geraakt in het jiujitsu. Ze had er altijd spijt van dat ze nooit zwart heeft gehaald door haar ziekte. Daarom heb ik haar een zwarte gordel cadeau gedaan uit Japan. Een land waarvan we allebei zot zijn", vertelt Gella Vandecaveye.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet