Twee doden op de pechstrook

woensdag 23 oktober 2019 - 12:04
Wim Poté
Foto: Radio 2
Afgelopen nacht is zowel op de E40 in Brugge als op de E17 in Kortrijk iemand om het leven gekomen op de pechstrook. Veiligheidsinstituut Vias waarschuwt nogmaals dat de pechstrook levensgevaarlijk is.

In Kortrijk is een vrouw verongelukt op de E17 richting Antwerpen. De vrouw van 35 liep te voet op de snelweg en werd aangereden door een auto. Kort daarvoor stapte ze zelf uit haar wagen die op de pechstrook stond. Waarom die auto daar stond, is nog niet duidelijk. Haar man zat aan het stuur.

Brugge

In Brugge stierf er ook een man op de pechstrook. Een vrachtwagen reed zijn auto aan. Het slachtoffer was een man van 24 uit het Brusselse. Ook zijn vrouw en kind zaten op het moment van het ongeval in de wagen. Zij ontsnapten aan de dood en werden gewond overgebracht naar het ziekenhuis.

Overleven

"De pechstrook is levensgevaarlijk", zegt Stef Willems van veiligheidsorganisatie Vias. "Auto's en vrachtwagens scheren aan een zeer hoge snelheid rakelings voorbij. Een Franse studie heeft aangetoond dat je amper 15 tot 20 minuten kans hebt om op de pechstrook te overleven."

De voorschriften

Een op de drie automobilisten moest ooit al eens stoppen op de pechstrook. Minder dan de helft weet precies wat de voorschriften zijn. Daarom geven we hier nog eens 10 vuistregels.

10 tips als je op de pechstrook gestopt bent

  1. Parkeer je wagen zo dicht mogelijk tegen de vangrails of in een vluchthaven
  2. Zet alle richtingaanwijzers aan als dat nog gaat.
  3. Denk altijd eerst aan je eigen veiligheid en die van je passagiers.
  4. Vooraleer je uitstapt, trek je je fluohesje aan.
  5. Laat eventuele passagiers altijd langs de rechterkant uitstappen en plaatsnemen ver achter de vangrail.
  6. Als je uitgestapt bent, hou je blik altijd op het verkeer gericht. Wandel dus nooit met je rug naar het aankomend verkeer.
  7. Plaats de gevarendriehoek op ongeveer 100 meter van je auto, stap hiervoor als dat kan achter de vangrail.
  8. Verwittig de hulpdiensten en probeer met hulp van de hectometer- of kilometerpaal je locatie zo exact mogelijk door te geven.
  9. Wacht bij je auto ten minste 15 meter achter de vangrail. Blijf in geen geval op de pechstrook staan.
  10. Als je auto niet meer kan rijden, laat hem dan zo vlug mogelijk verplaatsen.

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!