Twee gevonden Texaanse ratelslangen opgenomen in serpentarium Blankenberge

maandag 28 oktober 2019 - 13:25
Luc Vanhauwaert
Eén van de twee Texaanse ratelslangen
Foto: Serpentarium
Het was een opmerkelijk bericht van vrijdag 4 oktober. In een bos in Namen ontdekte de brandweer twee Texaanse ratelslangen. Ze waren er gedumpt. Intussen vonden ze een thuis in het ZOO Serpentarium, zeg maar de "slangendierentuin" van Blankenberge.

De brandweer vond hen in het bos vlakbij een gebarsten terrarium, een glazen bak waar de slangen wellicht in zaten. Volgens kenners was het een goede zaak dat het een frisse dag was. Dan zijn de warmbloedige slangen minder actief en vallen ze dus niet zo snel aan. Hun beet kan levensgevaarlijk zijn, zeker voor kinderen

Niet op hun plaats

Het bericht van de vondst wekte verbazing, omdat zulke slangen niet thuishoren in onze bossen. Je vindt ze normaal in Noord-Amerika. Marnick Croes van het ZOO Serpentarium vermoedt dat de eigenaar geen vergunning had om de reptielen te houden en dat hij ervan af wou.  

De andere Texaanse ratelslang

De twee hebben kleurafwijkingen en zijn daarom uitzonderlijke exemplaren.

Marnick Croes van het ZOO Serpentarium van Blankenberge

Bijzondere kleuren

Het serpentarium is blij met de dieren. "Want ze zijn zeer uitzonderlijk van kleur", zegt Croes. Ze hebben beiden een afwijking in het aanmaken van de kleur van hun huid. Het ene dier is een albino. Dat betekent dat het de stof mist om zijn huid een kleur te geven en rode ogen heeft. Het andere dier is "leucistisch". Die afwijking doet de kleur van de huid afnemen, maar heeft geen effect op de kleur van de ogen. De dieren moesten een tijdje in afzondering, maar intussen kunnen ze door de bezoekers van het serpentarium worden bewonderd. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!