Twee miljoen liter mest vloeit weg in Diksmuide

woensdag 22 januari 2020 - 11:39
Veerle Deblauwe
opslagplaats mest
Foto: Radio 2
In een mestverwerkend bedrijf langs de Ijzerdijk in Diksmuide is er 1,8 miljoen liter mest weggestroomd op de weiden. Een betonnen muur van een mestopslagplaats heeft het begeven. Er wordt nu onderzocht of er ook schadelijke stoffen zijn vrijgekomen.

Het mestverwerkend bedrijf is nog volop aan het opstarten. Maar de grote betonnen opslagplaats staat er al. Er kan bijna twee miljoen liter mest in, dat zijn maar liefst 60 vrachtwagens. Vanmorgen brak de betonnen muur. En daardoor zijn dus miljoenen liters mest weggestroomd. Het stroomt nu in de weiden, maar ook in de beken en grachten. 

Vervuiling isoleren

Brandweerman Filip Vandenberghe: "We hebben over een perimeter van 500 meter de grachten volledig kunnen isoleren van de rest van de waterlopen, zodat het incident lokaal kan blijven." Het is de eerste keer dat de brandweerman zoiets meemaakt in zijn carrière. "We zijn nu volop bezig met alle mest op te pompen uit de grachten en we brengen alles over naar een andere opslagplaats."

Onderzoeken

In mest zitten nitraten en fosfaten. Die kunnen schadelijk zijn voor de natuur. Er wordt nu onderzocht hoeveel van die stoffen er zijn vrijgekomen. "Sowieso worden die afgebroken door de natuur, maar het zal wat tijd vragen, vervolgt hij.

Er komt nu een onderzoek door de politie en de milieudiensten hoe het kan dat de muur van de nieuwe mestopslagplaats het plots begaf. Wellicht werd de druk binnen te hoog door het bijvullen van de grote opslagplaats of is er een constructiefout.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!