Uitzonderlijk al mosselen tijdens het paasweekend

vrijdag 19 april 2019 - 12:43
Michaël Janart
Foto: Pixabay
Tijdens het paasweekend zal je hier en daar al mosselen kunnen eten, onder meer in De Oesterput in Blankenberge. En dat is zeer uitzonderlijk. Normaal zijn de eerste mosselen er pas vanaf eind mei. Maar een kweker uit Nederland vond een manier om eerder te kunnen oogsten.

Piet Devriendt van restaurant De Oesterput kon zijn oren niet geloven toen hij gisteren van zijn leverancier al mosselen aangeboden kreeg. "De eerste Zeeuwse mosselen van hangcultuur worden normaal pas tegen 25 mei geleverd. 20 mei kan eventueel ook na een zacht seizoen. Maar nu al? Dat leek mij bijzonder vreemd." Eerst dacht hij dat het om oude mosselen ging, waar nog vlees in zat, maar zijn leverancier beweerde van niet. "Naar 't schijnt waren de schelpen in maart nog leeg en zijn ze nu mooi vol van vlees. Ik heb dan maar een staal gevraagd en effectief: ik heb ze geproefd, zowel rauw als gekookt en ze zijn vlezig, zilt en lekker. Ik heb dan ook besloten ze op het menu te zetten."

Nieuwe kweektechniek

De mosselen zouden komen van een kweker die een nieuwe lijn in Grevelingen heeft opgezet. Door de waterkwaliteit daar, het milieu, maar ook door nieuwe technieken, zou die er in slagen veel vroeger dan normaal al mosselen te leveren. De aanvoer zou voldoende moeten zijn om de periode te overbruggen tot eind mei, wanneer ook de andere kwekers mosselen zullen aanbieden. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!