Update: Nog een vijftal mensen van Spermalie in het ziekenhuis na salmonellabesmetting

dinsdag 10 september 2019 - 15:20
Sofie Pattyn
Nog een vijftal mensen van Spermalie ziek na salmonellabesmetting
Foto: Radio 2
Er zijn nog een stuk of vijf mensen in het ziekenhuis na een besmetting met salmonella in de Brugse hotel- en toerismeschool Spermalie eind vorige week. 150 leerlingen en leerkrachten werden ziek, maar intussen gaat het dus beter. De school hoopt binnenkort een verklaring te krijgen waaruit ze kan leren om zulke besmettingen te voorkomen.

Vrijdag kregen heel wat leerlingen buikloop en ze moesten ook overgeven. De directie nam onmiddellijk contact op met het voedselagentschap, de bedrijfsarts en de schoolarts van het CLB (Centrum voor Leerlingenbegeleiding). Er werden stalen genomen in de bistro van de school en alles werd er grondig gereinigd en ontsmet. Tijdens het weekend was er constant overleg.

Maandagmorgen 150 zieken

Maandagmorgen waren er maar liefst 150 leerlingen en leerkrachten van de school ziek. Opnieuw werden uit voorzorg 8 keukens en de toiletten gereinigd en gedesinfecteerd. Er werd nog een bijkomende antibacteriële gel geplaatst die leerlingen en leraren moesten gebruiken voor ze begonnen aan de bereiding van het eten. De lessen gingen voor de rest gewoon door. Alle zieke leerlingen volgen een horecaopleiding en eten vaak samen de gerechten die ze bereid hebben. Ook de leerkrachten eten geregeld mee. Mogelijk kregen ze op die manier allemaal iets binnen dat besmet was.

School hoopt bij te leren

"Het is de eerste keer dat wij met zo'n besmetting hebben af te rekenen", zegt directeur Koen Declerck. "Wij hopen natuurlijk bij te leren uit de resultaten van het voedselagentschap. Niet alleen om te vermijden dat het bij ons nog eens kan voorkomen, maar ook om onze leerlingen bij te brengen hoe ze veilig met hun voedsel moeten omgaan. Want dat is onderdeel van hun vak."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!