Veel West-Vlamingen op de spoed beland door gladde wegen

maandag 2 december 2019 - 12:18
Sofie Pattyn
Intern noodplan van kracht in AZ Groeninge in Kortrijk door eerste winterprik
Foto: Radio 2
Het was op veel plaatsen in onze provincie glad vanmorgen. Veel West-Vlamingen waren verrast en zijn op de spoed beland. In het AZ Groeninge in Kortrijk is zelfs het interne noodplan van kracht. In totaal kwamen zo'n 50 a 60 patiënten binnen die gevallen waren door de ijzel.

De combinatie van temperaturen rond het vriespunt en natte wegen, voet- en fietspaden zorgde vanmorgen voor heel wat valpartijen en ongevallen. Er kwamen zo'n 20 oproepen binnen bij de zone Vlas. Op de spoeddienst van het AZ Groeninge in Kortrijk was het bijzonder druk. Daar werd zelfs het intern noodplan afgekondigd.

Breuken en kneuzingen aan enkels, pols en knieën

"In totaal kwamen zo'n 50 a 60 patiënten binnen. Ze waren vanmorgen verrast toen het begon te regenen op een bevroren ondergrond. Veel mensen die naar het werk of naar school gingen, waren niet goed voorbereid en zijn gevallen met de fiets of te voet. Ze liepen breuken en kneuzingen op aan de enkel, pols of knie. Een aantal mensen liep ook hoofdwonden en snijwonden op. 5 mensen moesten worden opgenomen, de rest kon na verzorging terug naar huis", zegt arts Vincent Van Belleghem.

Intern noodplan

Door de grote toevloed aan patiënten werd het intern noodplan afgekondigd. "Er werden 2 extra artsen en 3 extra verpleegkundigen opgeroepen. Ook de dienst radiologie heeft extra mensen opgeroepen. Tegen de middag was het ergste voorbij", zegt dokter Van Belleghem nog. "Het lijkt erop dat de grote toeloop nu wel mindert, maar we hebben natuurlijk veel patiënten op de spoedgevallen die verder moeten afgewerkt worden. Er wachten ook nog patiënten op de dienst radiologie, ook zij hebben versterking opgeroepen."

Niet alleen in Kortrijk

Ook in het AZ Delta in Roeselare was het extra druk. Daar kwamen zo'n 10 mensen binnen die gevallen waren door de ijzel. In Kuurne is een auto tegen de gevel van café De Leiehoek geknald. De bestuurder van 20 verloor door het gladde wegdek de controle over zijn stuur. Hij bleef gelukkig ongedeerd. De gevel van het café werd gestut, maar het kan wel openblijven. Ook in Bellegem belanden twee voertuigen in de sloot door de gladheid. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!