Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 middag in west-vlaanderen

radio2 middag in west-vlaanderen

Verwoestende brand in Notre Dame ook bij ons niet te vermijden

di 16 apr. - 3:03

Dat oude houten gewelven branden als een fakkel, weten ze bij het bisdom Brugge maar al te goed. Nog niet zo lang geleden brandden zowel de kerken van Anzegem en Westkapelle bij Knokke-Heist uit. De brand in de Notre Damekathedraal in Parijs drukt ons weer met de neus op de feiten: kerken zijn heel kwetsbaar, zegt Bart Vercauteren van het bisdom.
De kerk van Sint-Jan-de Doper in Anzegem werd in 2014 volledig in de as gelegd.
© Foto: Radio 2

Dat oude houten gewelven branden als een toorts, weten ze in het bisdom Brugge maar al te goed. In enkele jaren tijd gingen zowel in Anzegem als in Westkapelle bij Knokke-Heist een kerk in vlammen op. Kerken zijn dan wel historische gebouwen, maar omdat ze zo hoog zijn en de gewelven moeilijk toegankelijk zijn, hebben ze maar zelden een sprinklersysteem. Als er dan toch een uitslaande brand uitbreekt, is het voor de brandweer moeilijk om voldoende druk te zetten op het water om alle hoge delen te bereiken.

Wake-upcall

De brand gisteren in Parijs is dan ook opnieuw een wake-upcall voor de kerkfabrieken om na te gaan of de elektriciteitsinstallaties en zolders in de West-Vlaamse kerken nog in goede staat zijn, zegt Bart Vercauteren van het bisdom Brugge. Extra maatregelen zijn er niet meteen nodig, zegt Vercauteren. "Door de branden in Anzegem en Westkapelle waren we ons al bewust van het probleem. In de meeste gemeenten zijn de kerkfabrieken al mee bezig, maar door de brand van gisteren zullen ze zeker nog eens aangezet worden om daar verder over na te denken en te kijken wat nog juist moet gebeuren om zoiets in de mate van het mogelijke te voorkomen."

Gedeelde verantwoordelijkheid

Het onderhoud van de kerken is een gedeelde verantwoordelijkheid van de gemeenten en de kerkfabrieken. Zij krijgen daarvoor wel de hulp van Monumentenzorg. Dat is een dienst die werd opgericht door de Vlaamse provincies precies om beter voor monumenten te zorgen. Monumentenzorg gaat na of de elektriciteitsinstallatie nog wel in goede staat is, of de zolder van de kerk vrijgemaakt is en of er geen vogelnesten zijn of brandbaar materiaal ligt.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet