Voor het eerst eitjes van tijgermug gevonden in West-Vlaanderen

donderdag 28 november 2019 - 12:32
Florence Depauw
Tijgermug
Foto: Instituut voor Tropische Geneeskunde
Er zijn voor het eerst eitjes van de tijgermug gevonden in onze provincie, op de snelwegparking in Marke. Daar hebben onderzoekers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde vallen staan. "We proberen de tijgermug in kaart te brengen, zodat we ze op tijd kunnen bestrijden", zegt onderzoekster Isra Deblauwe.

In september 2019 zijn er voor het eerst eitjes van de tijgermug gevonden in West-Vlaanderen. De tijgermug kan erg agressief zijn, maar volgens onderzoekster Isra Deblauwe is er nog geen reden tot paniek. "Op zich hebben we in West-Vlaanderen alleen eitjes gevonden, dus geen rondvliegende muggen. Daarnaast zijn ze nog met te weinig in België om virussen te verspreiden. We brengen de tijgermuggen al een aantal jaren in kaart en bestrijden ze ook, omdat ze bijzonder agressief kunnen zijn." De tijgermug kan ziektes verspreiden zoals gele koorts en zika.

Mug reist mee met auto

De tijgermug komt oorspronkelijk uit Azië, maar je kan die mug ook al 20 jaar spotten in het zuiden van Frankrijk. Daar bestaat een grote populatie. Dus als mensen met de auto van het zuiden van Frankrijk komen, dan kan die mug meereizen en zo dus bij ons op een snelwegparking terechtkomen.

eitjes van de tijgermug
onderzoekster naast val voor tijgermug

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!