Wantoestanden in woon- en zorgcentrum van Wijtschate

dinsdag 19 september 2017 - 06:34
Volgens personeelsleden, familieleden van bejaarden en vrijwilligers in het woon- en zorgcentrum Sint-Medard in Wijtschate is het er niet meer zoals vroeger. Er wordt geklaagd over te hoge werkdruk en flinke besparingen.

Er wordt bespaard op medisch materiaal, op bedlinnen, op onderhoud en op de inrichting van het gebouw. Het personeel loopt er ongelukkig en gestresseerd rond, de werkdruk is er hoog, er zijn veel burn-outs. Vooral op de afdeling voor mensen met dementie is de situatie schrijnend, zegt een personeelslid dat anoniem getuigt.

Er zijn heel veel bewoners die vroeger sterven omdat ze niet goed verzorgd worden. Nooit zou ik mijn ouders daar naartoe brengen.

Anoniem personeelslid

De vrouw werkt al heel lang in het rusthuis. Ze heeft de afgelopen jaren het woon- en zorgcentrum sterk zien veranderen. 's Nachts zijn er maar twee personeelsleden aanwezig voor het hele gebouw met 3 verdiepingen. Op de afdeling voor mensen met dementie kan maar drie keer per nacht iemand een kijkje gaan nemen. Daarom worden sommige demente bejaarden opgesloten in hun kamer of vastgebonden in hun bed. Zogezegd voor hun veiligheid.

4 tot 7 deuren worden constant gesloten. De mensen tieren en bonken op de deuren. Moest het ooit branden, zou 80 % van de bewoners in de brand blijven.

Anoniem personeelslid

In het rusthuis in Wijtschate wonen er 64 mensen, van wie 17 op de afdeling voor mensen met dementie. Wettelijk gezien moet er in een rusthuis 's nachts één verpleegkundige zijn voor 50 bewoners. In Wijtschate doen twee mensen de nacht: een verpleegster en een verzorgende. Dus wij zijn in Wijtschate in orde, zegt OCMW-voorzitter Ward Dierickx.

Volgens de wet zijn wij in orde. We zijn niet onderbemand, we doen onze job naar behoren. 

OCMW-voorzitter Ward Dierickx

Je zou veronderstellen dat er op zo'n afdeling 24 uur op 24 iemand aanwezig is, maar blijkbaar is dat wettelijk gezien niet nodig. Dus het rusthuis werkt wel volgens de wet, maar of dat ook humaan en menswaardig is...?

Een vrouw was gevallen en kon niet meer bij haar bel. Ze heeft daar uren gelegen, had een hoofdwonde en was onderkoeld. Ze lag in een plas bloed, die al was opgedroogd.  

Anoniem personeelslid

De OCMW-voorzitter zegt dat er niet bespaard wordt op materiaal in het rusthuis, maar alleen op het loon van de directeur. Hij belooft in de toekomst beter te communiceren met het personeel, de familie en vrijwilligers.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!