Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 middag in west-vlaanderen

radio2 middag in west-vlaanderen

Watergroep wil drinkwater opslaan onder Diksmuidse grond

do 13 jun. - 11:23

Drinkwaterproducent De Watergroep onderzoekt of het mogelijk is om ondergronds water op te slaan. Hiermee willen ze voorbereid zijn op een droger klimaat in de zomer. Vlak naast het spaarbekken in Diksmuide is de grond alvast goed.
drinkwater, Diksmuide, Watergroep
© Foto: Radio 2

Drogere zomers, nattere winters. Voor de landbouwers is de klimaatverandering een hele uitdaging, maar ook voor onze drinkwatervoorziening. De Watergroep wil daarop voorbereid zijn en voert momenteel een proefproject uit op de terreinen van waterproductiecentrum De Blankaart in Diksmuide. De bedoeling is om het overtollige regenwater in de winter ondergronds te stockeren. In de zomer kan dat water dan opnieuw opgepompt worden.

Belgische primeur

Het water komt 200 meter diep in de grond en vormt daar een grote bel water. Zo'n systeem is uniek in ons land, maar vind je wel al in Amerika en Australië. Zo'n ondergronds reservoir biedt heel wat voordelen.

Er loopt minder water naar zee én het neemt minder plaats in.

— Kathleen De Schepper, woordvoerder De Watergroep

Technisch haalbaar? 

De ondergrond in Diksmuide is ideaal voor zo'n systeem. Het reservoir zou er bovendien komen vlakbij het bestaande spaarbekken van De Watergroep. Maar het is nog niet volledig duidelijk in hoeverre het allemaal haalbaar is en wat dan de capaciteit zou zijn van het reservoir. Het bedrijf hoopt even veel te kunnen opslaan als in het spaarbekkken: 3 miljoen kubieke meter water. Met zo'n hoeveelheid zou De Watergroep 's winters 60% van de West-Vlaamse gezinnen van drinkwater kunnen voorzien voorzien, in de zomer 30%. Maar of dat realistisch is, valt dus nog te bekijken. 

Sowieso nog vijf tot tien jaar wachten

Als zo'n ondergronds reservoir technisch en financieel haalbaar is, komt het er binnen vijf à tien jaar. Het proefproject kost een half miljoen euro.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet