Watersport op Boudewijnkanaal wordt wellicht verboden

dinsdag 16 juli 2019 - 17:39
Luc Vanhauwaert
Watersport op Boudewijnkanaal wordt wellicht verboden
foto Patrick Gysen
De stad Brugge laat stalen onderzoeken uit het Boudewijnkanaal. Het stinkt er naar rotte eieren, vermoed wordt dat er blauwalgen zijn. Zo goed als zeker gaat straks een verbod op watersport in tussen de Herdersbrug en het Handelsdok.

Het stinkt aan het Boudewijnkanaal in Brugge, vooral tussen de Herdersbrug en het Handelsdok. De stad laat onderzoeken of er blauwalgen zijn. Als die er zijn, gaat een watersportverbod in. 

Gevaarlijk voor dieren, vervelend voor mensen

Blauwalgen zijn een soort bacterie. Contact met blauwalgen kan het einde betekenen voor dieren. Voor mensen loopt het zo'n vaart niet, al kan het wel lijden tot uitslag op de huid en jeuk. Na een paar dagen gaat het vanzelf over. Zwemmen mag in het Boudewijnkanaal sowieso al niet, maar als je watersport doet, kajakken bijvoorbeeld, kan je ook in het water belanden. Vandaar dat de stad Brugge de zaak van dichtbij opvolgt en heel binnenkort een beslissing zal nemen. 

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat er te weinig zuurstof in 't Boudewijnkanaal zit. Vorig jaar en twee jaar geleden was dat ook al zo. Toen stierven er veel vissen, maar nu zitten bijna geen vissen meer in het Boudewijnkanaal.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!