Weinig schade voor wijnboeren Heuvelland

dinsdag 16 april 2019 - 11:54
Lotte Roobrouck
Wijnboer
Foto: Radio 2
De wijnboeren van Heuvelland zouden weinig schade opgelopen hebben na de nachtvorst van afgelopen weken. Voorlopig zou die nachtvorst voorbij moeten zijn. Maar de wijnboeren zijn pas zeker van de schade als de knoppen van de plantjes uitkomen.

Het gevaar is nog niet helemaal geweken tot aan de Ijsheiligen. Maar het ziet er naar uit dat de wijnboeren in Heuvelland weinig schade zullen overhouden aan de nachtvorst. Al weten ze dat pas zeker als de knoppen van hun plantjes beginnen uit te komen. Twee jaar geleden was de nachtvorst een ramp voor de wijnboeren. Zo bevroor de helft van de planten van het wijngoed Koudekot in Dranouter.

Voorzorgen

Peter Dael van wijngoed Koudekot in Dranouter verloor toen dus de helft van zijn planten. Hij neemt nu zijn voorzorgen voor de komende weken. "Ik heb eerst vuurkorven aangestoken", zegt Peter Dael. "Nu zijn de planten behandeld met een plantenversterkend middel. Dat zijn eiwitten die we toevoegen zodat de plant vorstbestendig wordt. Zo kan ik de risicoperiodes overbruggen zonder veel schade."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!