West-Vlaams met Chris Dusauchoit: "garten en gerten"

vrijdag 2 oktober 2020 - 09:59
Michaël Janart
Sinds gisteren geldt er een nieuwe verkeersregel: die rond de reddingsstrook. De regel houdt in dat je in een file voldoende aan de zijkant staat, voldoende "gert" dus op z'n West-Vlaams, om de hulpdiensten door te laten.

Bij file op een weg met twee rijstroken moet je altijd aan de kant zodat er in het midden voldoende plek is voor de hulpdiensten. En voor "aan de kant gaan" hebben wij een heel mooi werkwoord en dat is "garten’" of "gerten". Die verschuiving van een a-klank naar een e-klank hoor je wel vaker in het West-Vlaams. Je hebt mensen die zeggen "oed je an ’t ges" maar je hebt er ook die zeggen "oed je an ’t gas", er is "vessche" melk en er is "vassche" melk.

Gerdebeenen

Maar waar dat werkwoord "garten" of "gerten" vandaan komt dat is pas interessant! Het komt van een vergeten oud-Nederlands woord "gerden" of "gerdebeenen" en dat betekende "wijdbeens", of "met wijde benen lopen". Voor iemand met vreselijke O-benen moet je aan de kant en zo ontstond "gerten".

 

Wel opletten als je met iemand van pakweg Antwerpen in de file staat wanneer je de ambulance hoort. Wanneer je "Gert-je" roept zou die wel eens verbaasd kunnen rondkijken of hij Gert Verhulst niet ziet of een beest met een gewei.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!