West-Vlaams met Chris Dusauchoit: "sieze"

donderdag 9 mei 2019 - 07:28
Jens Lemant
Foto: Radio 2
In tijden van nieuws om niet vrolijk van te worden, was er toch een sprankeltje hoop uit Engeland. Daar zijn Prins Harry en Meghan Markle ouders geworden van een zoontje. Chris Dusauchoit moest er geen twee keer over nadenken om er zijn West-Vlaamse inspiratie op los te laten. Hij heeft het over de "sieze".

Het was kwaad zoeken de voorbije dagen naar nieuws waar je niet neerslachtig van werd dus gaan we het luchtig houden, bij die kleine van Meghan en Harry. De Britse pers staat vol met verhalen over hoe en waar die is geboren maar ook met de mogelijke uitzet die hij zal krijgen. Het gaat daarbij niet om "tuuten" en "bavetten" maar om hemelbedden, luierstations en natuurlijk ook een kinderwagen.

We kennen daar een pak woorden voor die eigenlijk allemaal uit het Frans komen, een "charette" bijvoorbeeld, een klein karretje, of een "poussette" waar de nadruk eerder op het duwen ligt. De allerlangste is misschien de "kiendervoiteure". Maar alle drie die woorden gebruiken ze ook in de rest van Vlaanderen, dus we zullen iets harder ons best moeten doen. Ik loop in gedachten door de babyspeciaalzaak en wat staat daar te pronken? Een "sieze"! Dat woord begrijpen enkel West-Vlamingen.

Luxe-koets

"Sieze" zou wel eens van het Frans kunnen komen, ofwel van "chaise" (stoel) of "siège" (zetel) en het werd lang geleden ook gebruikt voor een kleine paardenkoets. Er is ook nog een andere uitleg die ik veel mooier vind, dat "sieze" uit het Italiaans komt en verwijst naar ene Philippo di Sièze. Dat was een architect uit de zeventiende eeuw die een luxe-koets heeft ontworpen, een "Berliner", je hoort dat vandaag nog terug in het woord "berline" voor een type wagen. Sjiek toch? Sjiek genoeg alleszins voor die kleine van Sussex in zijn "sieze". 

Hier een foto van Chris Dusauchoit in zijn "sieze" in 1965.

Chris met zijn "sieze" of kinderwagen
Het West-Vlaamse "sieze"
Chris en Jens in Start je dag op Radio 2 West-Vlaanderen

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!