Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 middag in west-vlaanderen

West-Vlaamse kinderen krijgen meeste buisjes ingeplant

wo 16 okt. - 5:41

Nergens meer dan in onze provincie krijgen kinderen een buisje in het trommelvlies ingeplant. Dat zegt het christelijke ziekenfonds CM. Zo'n buisje wordt ingeplant als een kind regelmatig last heeft van oorontstekingen. Maar vaak is de ingreep niet nodig, zegt de CM, en ze is ook niet altijd zonder gevaar.
© Foto: Belga image

De voorbije twee jaar kregen in West-Vlaanderen ruim 3400 kinderen tussen 0 en 9 jaar een buisje in hun oor. Zo'n buisje wordt ingeplant als een kind regelmatig last heeft van oorontstekingen. Maar vaak is de ingreep niet nodig, én is ze ook risicovol. Dat zegt de voorzitter van CM, Luc Van Gorp. 

"Alleen in specifieke gevallen is het nodig om een trommelvliesbuisje te plaatsen", zegt de CM. "Daarover bestaan ook duidelijke richtlijnen. Bijvoorbeeld als er na een oorontsteking drukgevoelens en gehoorverlies optreden door vocht in het oor. Maar ook die symptomen verdwijnen meestal spontaan."

Niet zonder gevaar

Daarbij komt dat de buisjes niet zonder gevaar zijn, er is kans op beschadiging van het trommelvlies, gehoorverlies, littekenweefsel, een blijvend gaatje in het trommelvlies of problemen bij anesthesie. En dan zijn er nog de kosten voor de ziekteverzekering, goed voor ongeveer 3,7 miljoen euro gemiddeld per jaar. Er is wel een daling van het aantal ingrepen (min 30 procent de laatste tien jaar), maar voor de CM wordt er toch nog te snel voor een trommelvliesbuisje gekozen.

Grote verschillen tussen ziekenhuizen

Er zijn ook grote verschillen tussen de ziekenhuizen (lees: tussen de neus-, keel- en oorartsen die daar werken). In het ene ziekenhuis worden tot 14 keer meer trommelvliesbuisjes geplaatst dan in het andere. En er zijn ook regionale verschillen: in Vlaanderen kreeg net geen twee procent van alle kinderen in 2018 een trommelvliesbuisje, in Wallonië was dat maar 1 procent en in Brussel niet meer dan 0,6 procent.

CM-voorzitter Luc Van Gorp doet een oproep om het voorbeeld van Nederland te volgen: “In Nederland is sinds begin dit jaar een arts actief die speciaal is aangesteld om alle onnuttige en onnodige handelingen en behandelingen in het ziekenhuis te schrappen. Trommelvliesbuisjes maken daar deel van uit, omdat afwachten vaak net zo effectief blijkt te zijn als ingrijpen.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet