Wevelgem wil positief einde voor gedumpte beeldjes

dinsdag 11 juni 2019 - 13:02
Luc Vanhauwaert
Beeldjes van het kunstwerk Coming World Remember Me zijn teruggevonden in een containerpark in Gullegem, deelgemeente van Wevelgem. Dat zorgde voor verontwaardiging op sociale media. Wevelgemnaren boden aan om een beeldje mee te nemen naar huis. Maar burgemeester Jan Seynhaeve denkt aan een andere oplossing.

Het was een beeld op Facebook dat verontwaardiging veroorzaakte: in het containerpark van Gullegem werden beeldjes gedumpt van het kunstwerk Coming World Remember Me. Volgens burgemeester Jan Seynhaeve hebben tientallen, misschien meer dan honderd mensen aangeboden om een beeldje mee naar huis te nemen. Maar de burgemeester wil een andere oplossing. 

Het grote ei en de vele beeldjes

Coming World Remember Me was de succesvolste interactie van de herdenking van honderd jaar Eerste Wereldoorlog. In samenwerking met het provinciebestuur plaatste kunstenaar Koen Vanmechelen toen een groot ei en 600.000 beeldjes op het gras van de Palingbeek in Ieper. Ieder beeld stond voor een slachtoffer van de oorlog. De beeldjes zijn in terracotta en het mooie was dat ze door de mensen zelf werden gemaakt. Velen zijn gekomen, alleen, of in groep, om een beeldje te maken. Coming World Remember Me. De titel werd duidelijk: de oorlog en zijn slachtoffers mocht nooit vergeten worden. 

Een eerste maal verontwaardiging

Na de herdenking mocht de natuur het weer overnemen van het kunstwerk vond Vanmechelen. Het onkruid groeide erover. Dat beeld was al even wennen. Maar er ontstond regelrechte verontwaardiging toen de beeldjes teruggegeven werden aan de mensen en sommigen daar veel te gretig mee omgingen, of er handel mee dreven

Dat er nu ook op het containerpark zijn teruggevonden, vonden veel mensen de laatste druppel. Respectloos als je weet waar de beeldjes voor staan. Het Facebookbericht zorgde voor verontwaardiging. Mensen wilden de gedumpte beeldjes "adopteren", maar de burgemeester Jan Seynhaeve zal nu samen zitten met afvalbedrijf MIROM, de provincie en kunstenaar Koen Vanmechelen. Wordt ongetwijfeld vervolgd. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!