Zeebrugse zeevissers ruimen voortaan hun afval op

woensdag 14 augustus 2019 - 16:10
Wim Poté
In Zeebrugge gaan de vissers voortaan het afval dat ze opvissen niet meer in de zee gooien maar aan land brengen. Fishing for litter heet het project. Op de bodem liggen nog tonnen oude visnetten.

De bedoeling is dat de hele sector zijn schouders onder het project zet. Vissers vinden in hun netten naast vis, ook véél andere spullen: blikjes en allerlei plastic bijvoorbeeld. Maar op de zeebodem liggen ook veel stukken oude visnetten. Ook dat belandt bij de vis in de netten. Vroeger ging dat allemaal weer overboord. "We wisten al langer dat het niet klopte", zegt een visser. "Maar er was geen mogelijkheid om iets met dat afval te doen. "

Recycleren

Het plastic en de blikjes kunnen gemakkelijk mee met de PMD-fractie of het restafval. Maar voor de touwen en resten van netten is het veel moeilijker een bestemming te vinden. De vissers halen naar schatting 20 ton per jaar op en zien die hoeveelheid de eerste jaren niet verminderen. Voorlopig worden al die oude netten opgeslagen. Men zoekt nog naar een manier om die spullen te recycleren, zegt Senne Aertbeliën van de federale dienst Volksgezondheid. "Het moet mogelijk zijn er hoogwaardige spullen van te maken zoals lampen, banken of tuinpotten."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!