Zeelucht goed tegen kanker en cholesterol

donderdag 24 januari 2019 - 18:57
Florence Depauw
Zeelucht inademen is gezond - dat zeggen ze toch - maar het blijkt nu ook uit nieuw onderzoek. Zeelucht helpt om kanker te bestrijden én hoge cholesterol tegen te gaan. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit van Gent en het Vlaams Instituut voor de Zee. 

Zeelucht inademen is gezond. Dat hebben onderzoekers van de Universiteit van Gent en het Vlaams Instituut voor de Zee ontdekt. De wetenschappers hebben een natuurlijk staal genomen van de zeelucht in Bredene. En dat staal hebben ze in een labo blootgesteld aan menselijke longcellen.

Antikankereffecten

"We hebben gezien dat, in die menselijke longcellen, twee types van genen afgeremd worden door zeelucht", zegt onderzoekster Jana Asselman van de Universiteit van Gent. "Het eerste type gen is betrokken bij antikankereffecten. Als je die groepen van genen gaat afremmen, heb je minder kans op kanker. En een andere groep van genen is betrokken bij cholesterol. Het is ook geweten dat als je die groep van genen gaat afremmen, je minder cholesterol hebt."

Verschil per badplaats?

Ze gaan nu nog onderzoeken of de kwaliteit van de zeelucht verschilt per badplaats. En of er ook een verschil is als je in de zomer zeelucht inademt of in de winter.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!