Zware internetproblemen voor scholen en gemeenten in o.a. Brugge, Kortrijk, Diksmuide en Torhout

dinsdag 14 januari 2020 - 14:17
Tom Van Gijsegem
Beeld: VRT NWS
In verschillende steden en gemeenten ligt het internet plat. Daardoor kunnen mensen niet altijd terecht bij bijvoorbeeld de dienst bevolking. In hogeschool Vives konden er geen examens afgelegd worden. Het is geen cyberaanval, maar een probleem bij Belnet, de organisatie die een aantal gemeenten en scholen aansluit op het internet.

Vanochtend liep er iets mis tijdens een update bij Belnet, dat is de organisatie die een aantal gemeenten en scholen aansluit op het internet. Voor hogescholen is het nu volop examenperiode maar in hogeschool Vives zijn er vandaag dus geen examens, zegt woordvoerder Frank De Vos. "Als het internet verdwijnt, valt de wereld stil, dus we kunnen geen examens afnemen op dit moment. We proberen die te verplaatsen en gelukkig hebben studenten daar wel begrip voor." Vives heeft campussen in Brugge, Kortrijk, Oostende, Torhout en Roeselare met in totaal zo'n 15.000 studenten. Ook Howest, de andere hogeschool in West-Vlaanderen, heeft al de hele dag problemen.

Beperkte dienstverlening

Het lijstje is nog onvolledig, maar er zijn problemen gesignaleerd in Harelbeke, Ledegem, Jabbeke, Diksmuide, Torhout, Brugge en Kortrijk. Voor de dienst bevolking is dat vaak een probleem omdat die zich niet kunnen verbinden met het rijksregister. Joery Bulcke van de dienst Burgerzaken in Kortrijk: "We hebben helaas voor heel veel zaken internet nodig, zoals een adreswijziging of het aanvragen van een reispas of een identiteitskaart. Dat is nu niet mogelijk. Je kan wel een rijbewijs of reispas afhalen."

De technici van Belnet zijn volop bezig om het probleem te verhelpen, maar voorlopig is er nog geen oplossing. Ook in andere provincies zijn er problemen, o.a. Stad Hasselt en KU Leuven.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!