Zwerfvuil was 18 maal dodelijk in West-Vlaanderen

maandag 13 mei 2019 - 16:28
Luc Vanhauwaert
Foto: campagne landelijke gilden tegen zwerfvuil
Zwerfvuil is een killer. Niet van mensen, maar van runderen. Het afgelopen jaar zijn er minstens 18 runderen gestorven in onze provincie.

18 runderen zijn er vorig jaar gestorven in onze provincie, na het eten van zwerfvuil. De teller liep vanaf mei vorig jaar. Toen begon de Vlaamse overheid met een meldpunt. 

De dieren eten op de stal verhakseld veevoeder, waarin stukjes ijzer, plastic of glas zitten.

Nele Vanslembrouck van het departement landbouw en visserij

Topje van de ijsberg

Het meldpunt is nog maar een jaar actief. Lang niet iedereen kent het, dus vermoedt de Vlaamse overheid dat het aantal gevallen nog veel hoger ligt. In heel Vlaanderen waren er 79 meldingen, wat 55 maal tot dode runderen heeft geleid. In West-Vlaanderen waren er 30 meldingen, met 18 dode runderen. De tol in West-Vlaanderen is hoog, maar West-Vlaanderen is dan ook de Vlaamse landbouwprovincie.

Koeien zijn weinig kieskeurige eters.

Dierenarts Sander Moerman

Weinig kieskeurig

De koe krijgt niet alleen de rommel binnen via verhakseld en ingekuild veevoeder in de stal, maar eet hem ook op in de weide. Ze ziet het onderscheid niet tussen eetbaar en oneetbaar.

De koe ziet af

"Ze is een weinig kieskeurige eter", zegt dierenarts Sander Moerman uit Jonkershove bij Houthulst. Hij ziet het probleem vaak in zijn praktijk. "De magen van koeien pompen wat af en op het moment dat er daar zo'n stuk plastic, metaal of glas in zit, wordt dat door de maagwand geduwd richting hart of longen, waardoor er daar op een lokale plaats een ontsteking ontstaat, vaak ook een chronische ontsteking, waardoor dat koeien vaak lang daarmee lopen, zonder dat we echt weten wat er gaande is. Uitkijken dus met zwerfvuil. Een rund kan ervan sterven.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!