Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 wijs

radio2 wijs

De impact van gehoorschade op je leven: “Een hoorapparaat compenseert het gehoorverlies niet”

vr 5 feb. - 0:17

Leven met gehoorschade is niet makkelijk. Ook voor de omgeving kan het zwaar vallen. Tim Pauwels, ombudsman bij VRT, vertelde in ‘Wijs’ aan Karolien Debecker over zijn gehoorprobleem. “Hoor je me goed, Karolien?”, vroeg Tim. Dat was meteen het centrale onderwerp van hun gesprek.

Eén op tien Vlamingen hoort niet zoals het zou moeten. Ook Tim Pauwels heeft van jongs af aan gehoorverlies. Hij draagt daarvoor al meer dan tien jaar twee hoorapparaten

Een hoorapparaat: de oplossing? 

Ze helpen hem, maar ze bieden toch niet dé gouden oplossing. “Als je slecht ziet, koop je een bril en dan zie je weer goed. Als je slecht hoort, koop je een hoorapparaat. Maar die compenseert nooit helemaal het gehoorverlies.”  Aan het begin blijkt een hoorapparaat even te verlichten. “De eerste keer dat je het draagt, hoor je opnieuw wat je daarvoor allemaal gemist hebt. Het maakt een verschil, maar het is nog niet slim genoeg.”

Aan het postkantoor hoor ik niet de loketbediende, maar wel de persoon achter mij diekeuvelt over zijn vakantie.

— Tim Pauwels

Net zoals een menselijk oor? 

Zelfs met de huidige technologie versterken de meeste hoorapparaten nog steeds de verkeerde geluiden. “Het richt zich nog niet zoals een menselijk oor dat kan.” Tim haalt een concreet voorbeeld aan. “Aan het postkantoor hoor ik niet de loketbediende die achter het glas zit, maar wel de persoon die achter mij keuvelt over zijn vakantie. In een ruimte met veel stemmen en geroezemoes, weet het hoorapparaat nooit goed waar zich naar te richten.” 

Mondmaskers als boosdoeners

Er is de laatste tijd veel gezegd en geschreven over mondmaskers in afgesloten (werk)ruimtes, zoals bijvoorbeeld televisiestudio's. “Het belangrijkste is uiteraard de veiligheid. Ik wil mij niet moeien met de beslissing die genomen wordt. Ik wil enkel meegeven dat het voor een deel van de kijkers nog moeilijker zal zijn om te kunnen volgen wat mensen zeggen.” De oplossing ligt ook niet zomaar bij het volume van je televisie hoger draaien. “Voor andere mensen in je gezin wordt dat te luid. Bovendien is het geluid op televisie voor slechthorende vaak niet goed afgetoetst. Het is ofwel te luid, ofwel te stil voor ons.”

Ik heb liplezen echt nodig. Wanneer iemand iets zegt zonder mij aan te kijken, begrijp ik het niet.

— Tim Pauwels

Een enorme impact

Tims gehoorverlies is niet enorm dramatisch. Maar toch zuigt het veel energie. “Ik moet altijd mijn best doen. Ook in het gezin blijft het moeilijk om iemand te begrijpen. Wanneer iemand snel iets zegt, zonder mij aan te kijken dan begrijp ik het niet. Ik heb liplezen echt wel nodig.” Het is goed om stil te staan bij hoe vermoeiend een gehoorprobleem kan zijn. “In de periode vóór mijn hoorapparaat, was ik snel geïrriteerd.” Tim ondervindt last, maar na zijn operatie gaat het een pak beter. “Mijn gehoorbeentjes werden vervangen door ‘teflon’-exemplaren, een soort kunststof protheses. Die gaan langer mee als ikzelf, wordt gezegd", lacht Tim. 

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet