Discussies aan de feesttafel? Familiaal bemiddelaar Eric De Corte: "Laat je niet meeslepen door je gasten"

vrijdag 24 december 2021 - 15:51
Canva
De kans is groot dat er aan jouw feesttafel gepraat zal worden over de coronapandemie. Of over politiek. Zaken waarover de meningen stevig kunnen verschillen. Je wil het uiteraard gezellig houden, dus wat te doen als één van je gasten zo’n onderwerp toch op tafel gooit? Familiaal bemiddelaar Eric De Corte geeft tips aan Karolien Debecker in Wijs.

“Het is natuurlijk altijd beter om een discussie te voorkomen dan ze te moeten oplossen. Dus voor het feest begint, vraag je je best af waarover jij zelf wil praten en waarover niet. Dat het alvast voor jou helder is hoe jij wenst dat het feest verloopt. Als er door toedoen van jouw gasten toch een discussie ontstaat, kan je alsnog voorkomen dat het escaleert.”

Tip 1: Blijf rustig

Iedereen heeft recht op zijn of haar mening,” vindt De Corte. “Het is essentieel dat je daar respect voor opbrengt. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je het eens moet worden met mekaar. Het is een uitdaging om je niet te laten meeslepen door de soms heftige uitspraken van de ander."

Je kan dat vermijden door zelf verzachtende woorden te gebruiken. "Door zinnen te gebruiken als: misschien is dat wel zo, maar heb je ook al eens gedacht aan…. Of een zin als: dat kan zijn, maar het kan ook zijn dat …..  Daarmee nodig je de ander uit om zichzelf in vraag te stellen. Probeer zelf rustig te blijven en daarnaast duidelijk te zeggen wat voor jou belangrijk is. Een kerstfeest zonder ruzie bijvoorbeeld.”

Luister actief naar je gasten. Kijk hen recht in de ogen aan, geef hen aandacht

Eric De Corte, familiaal bemiddelaar

Tip 2: Voorkom escalatie

Iedereen wil gehoord en erkend worden,” gaat De Corte verder. “Luister actief naar je gasten. Kijk hen recht in de ogen aan, geef hen aandacht."

Stel open vragen. "Dingen als: waarom denk je dat, hoe zie je dat concreet, wat zou er gebeuren als..." 

De Corte vindt het ook belangrijk dat je het verloop van een discussie kent. "Dat gaat in 4 fasen: je mening geven, argumenteren, ruzie, escalatie. En die laatste fase, waarbij al eens borden sneuvelen, wil je natuurlijk vermijden." Soms verstaan we de dingen ook anders dan ze bedoeld zijn. "Het is zinvol om de uitspraken van anderen al eens te parafraseren: begrijp ik goed dat jij …, vat ik je mening goed samen als ik zeg dat …. ."
 

Tip 3: Wacht tot het over is

En wat als jij rustig kan blijven, maar je gasten niet? “Dan kan je nog maar 1 ding doen en dat is laten betijen en wachten tot de storm weer is gaan liggen.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!