Hoe ga je om met veel negatief nieuws? “Wees selectief en focus op positiviteit”

vrijdag 8 januari 2021 - 11:20
Photo by Tran Mau Tri Tam on Unsplash
Je kan de nieuwsbulletins de laatste maanden niet meteen rooskleurig noemen. De één laat zo’n dingen gemakkelijk los en gaat verder met de orde van de dag. De ander piekert er op los. Hoe zorg je ervoor dat het nieuws niet aan je ribben blijft plakken? Lifecoach Karen Adriaenssen geeft tips.

“Het zien van te veel schokkende beelden kan je empathische stress geven. Je voelt zoveel empathie met hetgeen je ziet dat je er onrustig, moe en gespannen van wordt. Als je je machteloos voelt bij al die empathie, kan je cynisch worden. Je kan je sociaal gaan afsluiten en je zelfs depressief gaan voelen. Waar je je geest mee voedt, dat wordt waarheid. Als je voortdurend negatieve info en prikkels binnenkrijgt, dan wordt dat jouw realiteit. Je gaat in angst leven. Het is dus belangrijk om negatieve gevoelens te compenseren met positieve dingen, dingen waar je gelukkig van wordt.”

Sommige mensen kiezen heel bewust en selectief welk nieuws ze wel of niet volgen. “Dat is zeker een goed idee. Het is belangrijk dat je bewust kiest waar je je geest mee wilt voeden. Het is goed dat je op de hoogte wilt blijven van wat er in de wereld gebeurt. Maar élke dag (negatief) nieuws horen maakt je misschien niet gelukkiger. Lees in de plaats eens een boek of luister naar muziek. Dat is goede voeding voor je brein. Ik kies er ook bewust voor om bijna geen nieuws te volgen. Ik ben op de hoogte van de belangrijkste zaken, maar het is geen dagelijks gespreksonderwerp. Ik pak liever een goed boek vast, speel gezelschapspelletjes, heb een leuk gesprek met mijn partner of ik zoek positief nieuws op. Want ook op dit moment gebeuren er mooie dingen in de wereld. Doe dingen die je blij maken."

Je hebt altijd een keuze: wil je je onderdompelen in angst en negativiteit of ga je voor goede vibes, dingen die je doen lachen en blij maken?

Lifecoach Karen Adriaenssen

Leren uit uitdagende tijden

Hoe kan je wél op de hoogte blijven van de actualiteit, zonder in een negatieve spiraal terecht te komen? “Je kan al die informatie letterlijk van je afschudden! Dansen en bewegen helpt! De manier waarop je je dag begint en eindigt, is enorm belangrijk. Check je ’s morgens het nieuws? Sta dan eerst rustig op en doe een kleine wandeling of drink een lekkere koffie voor je naar je smartphone of krant grijpt. Kijk je ’s avonds naar het nieuws? Ga nadien nog een wandeling maken, bel iemand op, speel een spelletje, drink wat thee, … Doe iets waar je blij en ontspannen van wordt. Zo heeft je brein de kans om het nieuws te verteren en val je niet in slaap met negatieve gedachten.”

Elke ochtend noem ik vijf dingen op waar ik naar uitkijk of waar ik dankbaar voor ga zijn. Zo leg ik de focus op iets positiefs. Aan het einde van de dag overloop ik dan weer de positieve dingen van die dag. Je hebt geen invloed op wat er jou en de wereld overkomt. Maar je hebt wel een keuze over hoe je ermee omgaat. Zie jij overal pijn en problemen in? Of kies je ervoor te leren uit uitdagende tijden? De keuze is aan jou."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!