Is een huisdier een goed idee? "Kan een positief effect hebben op je mentale én fysieke gezondheid"

vrijdag 15 januari 2021 - 11:44
Foto: Unsplash
Huisdieren kunnen een positieve impact hebben op je leven. Sinds de lockdown halen veel mensen een hond of kat in huis, tegen de eenzaamheid. Maar is het nu verstandig om een dier in huis te nemen? In ‘Wijs’ gaat Karolien Debecker op zoek naar een antwoord.

Corinne Rennerts is psychotherapeute en ziet in haar praktijk heel veel cliënten die een huisdier in huis halen of het overwegen. “Niet onlogisch, want een huisdier heeft een goed effect op de mentale gezondheid. Door de komst van een huisdier wordt je bijvoorbeeld genoodzaakt om naar buiten te gaan.” Wanneer mensen met hun hond gaan wandelen, worden ze ook veel sneller aangesproken. “Een hond is als het ware een aanspreekpunt. Mensen zijn geïnteresseerd in het ras, de herkomst of ze geven een compliment over de hond. Dat motiveert natuurlijk om meer buiten te komen.”

Wanneer mensen met hun hond gaan wandelen, worden ze veel sneller aangesproken.

Corinne Rennerts, psychotherapeute

De hondenschool kan ook voordelen bieden. “Hier ontmoet je nieuwe mensen en kan je afspraken maken om samen te gaan wandelen”, vertelt Corinne. Voor mensen die zich geïsoleerd voelen is het dus een goed idee om een huisdier aan te schaffen! Al waarschuwt Corinne wel. “Een hond is geen plant. Je moet er wel degelijk voor willen én kunnen zorgen. Ook moet je opletten waar je de hond koopt en of die alle verplichte inentingen heeft gekregen.”

“Voor studenten kan het een opkikker zijn”

Ook studenten zijn in deze periode soms eenzaam. Voor hen kan een dier evenwel steun bieden. Marnicq Mengels werkt bij de KDG Hogeschool en bedacht een initiatief waarbij studenten gratis een hond kunnen uitlaten: “Op deze manier komen studenten even uit hun kot en ontsnappen ze aan hun boeken.” Ook hier speelt de mentale welzijn dus een rol. “De studenten kunnen knuffelen met de honden en dit kan voor hen een echte opkikker zijn.”

“Dieren werken heel therapeutisch”

Joke Decru, directrice van vzw AAP, zegt ook dat huisdieren heel therapeutisch kunnen werken. Hun vzw leidt dieren op om woonzorgcentra te bezoeken: “Het is leuk om op die manier de bewoners te ondersteunen. Vanuit de wetenschap weten we dat dieren veel positiefs brengen. Dieren brengen bewoners opnieuw naar het hier en nu. Iets wat mensen niet altijd even goed kunnen.” En niet alleen honden komen op bezoek: “We hebben ook een kat die de bewoners een bezoekje kan brengen.”

"Ook in tijden van corona kan deze populaire activiteit gewoon doorgaan. Het dier telt eigenlijk als knuffelcontact en mag dus zeker op bezoek komen. Wel moeten we de aandacht goed verdelen. Iedereen in het centrum wil natuurlijk even een moment met hun favoriet knuffelcontact!”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!