Luisteraar Bouchra: "Experimenteren met alcohol of drugs? Mijn kinderen weten dat dat absoluut niet kan"

vrijdag 15 oktober 2021 - 11:11
vrouw steekt een sigaret aan
Canva
“Mijn kinderen weten duidelijk dat roken, drinken en drugs niet zijn toegestaan. Daarover hanteren wij als ouders echt een nultolerantie thuis.” Dat liet luisteraar Bouchra ons weten. “Jongeren kunnen zich best amuseren zonder die dingen.” Is dat zo? Moet je als ouder je kinderen verbieden om te experimenteren? Of maak je er dan net een verboden vrucht van?

“Je wil niet weten hoe schadelijk die producten kunnen zijn voor het brein van je tiener. Neem nu alcoholgebruik. Dat kan leiden tot een verstoorde hersenontwikkeling, agressief gedrag, een grotere kans op alcoholvergiftiging. Over sommige zaken moet je gewoon niet discussiëren met je kinderen. Dit is de grens.”

Ook Chantal – nu 62 jaar – kreeg van haar vader vroeger te horen wat niet kon. “Hij zei: als ik je ooit betrap op roken, dan eet je het hele pakje op. Met filter en al. Ik heb nooit een sigaret aangeraakt. Zo bang was ik. Voor mij was dat wel de juiste aanpak.”

Achter de rug

Maar Annemie ziet dat anders: “Mijn ouders verboden mij om te roken, dus ben ik het achter hun rug gaan doen vanaf mijn 14de. Het was heel spannend om het toch te doen en te zorgen dat je niet werd betrapt. Ik rook nog altijd nu. Mijn drie kinderen niet. Want die hebben gezien wat de gevolgen zijn van een verslaving. Dat was voldoende voor hen om er zelf niet aan te beginnen."

Mijn kinderen roken niet. Zij hebben bij mij gezien tot wat het kan leiden.

Annemie

Blijf praten

Volgens Joris Cracco van het jongerencentrum De Sleutel is het vooral belangrijk om te blijven praten met je kinderen en daarbij je bezorgdheid te laten zien. “Je mag gerust zeggen dat je het gedrag van je kind gevaarlijk vindt, dat het gebruik van alcohol, drugs, sigaretten risico’s inhoudt. Beargumenteer ook waarom je iets niet toelaat. En als je kind de grens toch overtreedt, bedenk dan een sanctie die in proportie is met die overtreding. Het is niet de bedoeling dat je kind bang wordt van jou als ouder. Hoe beter de band, hoe meer vertrouwen en hoe groter jouw invloed kan zijn op het gedrag van je tiener.  

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!