Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 wijs

radio2 wijs

Luisteraar Jamesson was 2 jaar toen hij geadopteerd werd: "Weten waar je vandaan komt geeft rust"

vr 3 sep. - 0:29

Minister van Welzijn Wouter Beke wil de adoptieprocedures hervormen en vraagt een tijdelijke adoptiepauze in Vlaanderen. Aanleiding was een hele reeks getuigenissen over ernstige wantoestanden, zoals gedwongen adopties en adopties van kinderen die onterecht als weeskinderen waren voorgesteld.

In Wijs, het Radio 2 programma van Karolien Debecker, deelden ouders van adoptiekinderen en luisteraars die geadopteerd zijn, hun ervaringen. Ze zijn blij dat de onzuiverheden en wantoestanden aangepakt zullen worden en benadrukken het belang van goede informatie rond adoptie. Vooral de mogelijkheid verhogen om te weten waar je vandaan komt, de 'open adopties' waar experts voor pleiten, is voor hen een belangrijke factor. 

Luisteraar Jamesson getuigt

Jamesson (24) was 22 maanden toen hij vanuit Haïti in België toekwam. Als baby was hij erg ziek, zijn biologische mama had de middelen niet om voor hem te zorgen.  

"Ik had als adoptiekind, net als zovele andere adoptiekinderen, heel snel de vraag: Wie ben ik, wie is mijn mama en vanwaar kom ik?

Mijn ouders hebben van kleins af aan heel open geweest over de adoptie. "Jamesson, je komt van Haïti, je bent geadopteerd, maar we gaan op zoek naar je ouders." Met veel geluk hebben ze mijn biologische moeder gevonden. Haar kunnen gaan bezoeken heeft mij heel veel deugd gedaan. 

Ik had als adoptiekindheel snel de vraag: Wie ben ik, wie is mijn mama en vanwaar kom ik?

— Jamesson (24)

"Ik was vroeger een heel actief kind, altijd heel gestresseerd. Maar het zien van mijn biologische mama en van mijn broers en zussen in Haïti, en ook het weten waar ik vandaan kom heeft mij heel veel rust gebracht."

"Ik ken heel wat kinderen die geen interesse hebben om hun biologische ouders te zoeken en te weten waar ze vandaan komen, maar voor heel wat kinderen is dat wél het geval."

Via een goede organisatie die regelmatig langsgaat bij zijn biologische mama, weet Jamesson dat zijn familie ok is. Dat geeft hem rust, zeker na de aardbeving van een paar weken gelegen.

 

Tris, een verhaal van binnenlandse adoptie

Ook Tris (52) wou haar verhaal graag delen in Wijs. Ze werd geboren in een sociaal zwak Belgisch gezin en afgestaan voor adoptie. 

"Ik ben super blij dat ik geadopteerd ben, maar het achtervolgt je toch je hele leven. Ik heb me mijn hele leven anders gevoeld. Ik ben een 'pleaser', onbewust zit dat in je omdat er een oerwonde is gemaakt. Je bent weggerukt van je oorspronkelijke moeder. Mensen zeggen: Wees blij, want je bent toch in een goed gezin terechtgekomen. Dat klopt, maar het blijft wel ergens wringen."

Op haar 52ste gaat Tris op zoek naar de resterende puzzelstukken.

"Ik had mijn biologische moeder al gevonden, maar ik wou meer weten. Je hoort bij adoptieverhalen altijd 'je mama heeft je met de beste bedoelingen afgestaan en ze denkt aan jou', maar bij mijn biologische moeder was dat niet het geval. Ze wist niet eens meer wanneer ik geboren ben. Dat kraakt je, het heeft mijn hele leven bepaald."

Mijn biologische moeder wist niet eens meer wanneer ik geboren ben. Dat kraakt je, het heeft mijn hele leven bepaald.

— Tris (52)

Nu is Tris op zoek naar haar biologische vader. "Het is een schakel die ik mis en ik wil het echt weten. Ik ben niet bang, want het weten wie je bent is zo belangrijk. Ook al doet het pijn, je wil het plaatsen."  

"Ik ben vandaag een gelukkige vrouw, zo blij met waar ik terechtgekomen ben. Maar ik zeg altijd: adoptie is een trauma waar je dankbaar voor bent. Mensen onderschatten dat."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet