Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 wijs

Luisteraars over rijangst: “Sinds het ongeval kijk ik bij elk verkeerslicht angstig in mijn achteruitkijkspiegel”

vr 2 apr. - 9:59

In 2019 werden er iets meer dan 23.000 verkeersongevallen met doden of gewonden geregistreerd in het Vlaamse Gewest. Dat is gemiddeld 64 ongevallen per dag. Een ongelofelijk hoog cijfer, zeker wanneer je weet dat dit het laagste cijfer is sinds 2005. Maar hoe verwerk je zo een ongeval? Ga je direct terug de weg op of durf je nooit meer een auto in? Karolien Debecker bespreekt in ‘Wijs’, met enkele slachtoffers en psycholoog Marieke Impens, wat de beste oplossing is.
© Foto: Unsplash

Terug de weg op

Anna-Rosa raadt iedereen aan om zo snel mogelijk terug de weg op te gaan: “Ik heb het zelf niet gedaan en durf nu al zes jaar niet meer in een auto. Het lukt mij wel om mij te verplaatsen maar er is een deel van mijn vrijheid afgenomen.”
Daar is Carmen het volledig mee eens. Nadat ze een tik van een vrachtwagen kreeg op de autosnelweg, gaat ze bepaalde delen van de weg niet meer op. Ze is in haar vrijheid beknot en dat maakt haar boos.

Door het ongeval ben ik in mijn vrijheid beknot en dat maakt mij boos.

— Carmen, Radio 2-luisteraar

Luisteraar Jef is een fervente motorrijder. Hij heeft al drie keer een ongeval gehad waarbij hij 1 keer in het ziekenhuis is beland. “Ik ben elke keer zo snel mogelijk terug op mijn motor gestapt maar je leert wel nadenken. Ook al trof ik drie keer geen schuld, pas ik mij nu wel aan tegenover andere weggebruikers. Een ongeluk is een harde leerschool in het defensief rijden.”

 

 

Andere rijstijl na een ongeval

Een verkeersongeval zorgt heel vaak voor een traumatische ervaring. Als je al terug de weg op gaat, hanteer je vaak een volledig andere rijstijl dan ervoor. Net zoals luisteraar Chris: “Sinds het ongeval kijk ik bij elk verkeerslicht angstig in mijn achteruitkijkspiegel om te zien of de auto achter mij wel op tijd zal stoppen. Ik heb het ook nog steeds moeilijk met oversteken op een zebrapad.”
Ook luisteraar Luc rijdt alerter. Hij heeft 30 jaar geleden een ongeluk gehad waarbij een auto een vrachtwagen in een bocht probeerde inhalen. De auto botste met volle snelheid tegen de auto van Luc. “Ik ben zo snel mogelijk terug achter het stuur gekropen, maar er blijft altijd een zekere angst. Wanneer ik iemand een inhaalmanoeuvre zie doen of ik rijd voorbij de plek van het ongeluk, gaat mijn lichaam helemaal opspannen en rijd ik veel voorzichtiger.”

Je kan angst niet overwinnen zonder motivatie.

— Marieke Impens, psycholoog bij The Human Link

Autovrees oplossen met virtual reality

Marieke Impens is psycholoog bij The Human Link in Antwerpen. Zij houden zich bezig met het bestrijden van fobieën en angsten, zo ook rijangst. “In sommige gevallen is de stap om zelf terug auto te rijden te groot, dan proberen wij die mensen te helpen met behulp van een virtual reality bril.” De bril bedriegt onze hersenen waardoor het lijkt dat je echt in een auto zit. Dit zorgt ervoor dat heel wat mensen angstig worden als ze de bril opzetten, maar dat is juist de bedoeling, legt Marieke uit: “Het doel van de therapie is om mensen op een correcte manier met hun angst te laten omgaan. Na een ongeval worden rijden en de autosnelweg gezien als gevaar, het is ons doel om die link te doorbreken en de slachtoffers nieuwe ervaringen te geven.”
Trucjes zoals trager rijden, voortdurend in je achteruitkijkspiegel kijken en bepaalde wegen vermijden, verhinderen het je om van je angst af te raken: “De angst wordt verplaatst maar niet verholpen.”
Marieke voegt hier nog aan toe dat je een angst niet kan overwinnen zonder motivatie: “Het is een lange weg maar als je je vrijheid terug wil, is het de enige manier.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet