Opvoedkundige Heleen de Hertog: "Je hoeft als ouder niet elk leeg moment voor je kind in te vullen"

woensdag 17 november 2021 - 10:05
Pixabay
Wie kinderen in huis heeft, hoort deze klaagzang ongetwijfeld ook regelmatig: ik verveel mij! Het antwoord luidt dan vaak: je hebt zoveel speelgoed, hoe kan jij je nu vervelen? Of: ruim je kamer dan op als je toch niet weet wat doen. Volgens Heleen de Hertog, een Nederlandse opvoedkundige, zijn die uitspraken zinloos en contraproductief. Maar hoe moet het dan wel? Ze deelt haar tips met Karolien Debecker in Wijs.

“Toen mijn vier kinderen jong waren, gaf ik hen ook dezelfde antwoorden, hoor.  Dan zei ik: je moest je schamen, met zoveel speelgoed. Maar het bracht me nergens. Een kind voelt zich dan niet ernstig genomen omdat je het probleem bagatelliseert. Veel kinderen blijven rondlummelen en komen niet tot spel. Wat ze wel blijven doen, is aan jouw mouw trekken. En jouw irritatie groeit alleen maar.”

Leren communiceren

Heleen zocht en vond inspiratie in het Amerikaanse programma ‘How To Talk” met tips rond communiceren met kinderen. Ze vond het zo’n eye-opener dat ze prompt de Nederlandse versie oprichtte: How2talk2kids. Intussen bracht ze boeken uit en geeft ze over heel Nederland workshops.

"Wij zijn geneigd om te oordelen en doen dat soms ook op een sarcastische toon. Dat helpt natuurlijk niet. Denk eens terug aan jouw eigen kindertijd en hoe lastig dat gevoel voor jou toen was. Niemand verveelt zich graag. Maar het is wel een kans om je eigen creativiteit in te zetten, tot oplossingen te komen en nieuwe interesses te ontdekken. Daarin kunnen we onze kinderen wel stimuleren."

Maak samen een verveellijst, om de dode momenten in te vullen.

Opvoedkundige Heleen de Hertog

Verveellijst

Wat doe je nu als je kind komt vertellen dat het zich verveelt? "Erken eerst dat gevoel van je kind. Zeg dat je weet hoe naar dat kan zijn. En zet je dan aan tafel om samen een verveellijst te maken. Een lijstje met activiteiten die je kind kan doen als het zich verveelt. Een soort reserveplan dat je kind bij de hand heeft voor toekomstige momenten van verveling."

"Stimuleer je kind om zelf met ideeën te komen. Initieer het maken van de lijst, maar laat de invulling van je kind komen. Voel je als ouder niet verplicht om elk dood moment in te vullen. Daar leer je hen niets mee. En onthoud: je af en toe vervelen is gezond."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!