Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 wijs

radio2 wijs

Radio 2-luisteraar Geert over toiletschaamte: "Ik hou me een hele dag in"

do 6 mei - 11:28

Niet naar toilet kunnen gaan in de buurt van anderen. Ook Radio 2-luisteraar Geert heeft last van toiletschaamte. Karolien Debecker sprak in 'Wijs' met Geert en professor gastro- en enterologie Tim Vanuytsel.
Mobiele toiletten
© Foto Unsplash

Hele dag ophouden

Geert uit Ieper heeft enorm veel last van toiletschaamte: “Ik werk in de bouw en op een Dixi naar toilet gaan, dat gaat gewoon niet voor mij. Die staan buiten én aan een straat. Daarnaast hangt er een geurtje en zijn die ook niet net. Ik hou me dan ook een hele dag in tot ik ‘s avonds thuis ben. Doordat ik me soms al van 's ochtends moet inhouden kan ik ‘s middags niet goed eten."

Oermensen

Volgens een theorie zou die schaamte afstammen uit de oertijd: “Als je naar het toilet ging, was je op je zwakst voor je aanvallers. Dus moest je ervoor zorgen dat je dat veilig, verstopt en ongestoord ergens kon doen. Daarom dat mannen ook staand plassen en vrouwen al zittend. Zo kan de man tijdens het plassen toch nog op uitkijk staan om te zien of er geen vijanden afkwamen", vertelde Bart.

Je te lang inhouden is geen goed idee. Je kan last krijgen van opstoppingen, droge stoelgang en buikpijn.

— Tim Vanuytsel

Problematisch

Je te lang inhouden kan problematisch zijn, vertelt Tim Vanuytsel: “Je te lang inhouden is geen goed idee. Dit kan leiden tot problemen, je kan last krijgen van opstoppingen, droge stoelgang en buikpijn. In het ziekenhuis komen er vaak mensen langs met stoelgangproblemen. Wanneer ik daar dan dieper op inga hoor ik dat ze niet naar toilet durven gaan op hun werk omdat ze zich daarvoor schamen. Dat probleem wordt alsmaar groter en dan komen ze bij mij terecht.” 

Meteen gaan

“Wanneer je voelt dat je naar de wc moet gaan, moet je dat ook doen. Want op dat moment is je darm eigenlijk aan het samentrekken om je stoelgang naar de uitgang te brengen. Op dat moment zou je heel makkelijk naar het toilet kunnen gaan. Na een minuut is dit gevoel weg en dan is het eigenlijk weer te laat. Dan moet je terug wachten tot je darmen aangeven dat je naar toilet moet gaan. Sommige mensen krijgen dit gevoel tien keer per dag, anderen een keer en anderen misschien een keer om de paar dagen. Hoe langer die stoelgang daar zit, hoe droger en harder die gaat worden. Er komt ook winderigheid bij kijken. Doordat stoelgang daar een lange tijd zit, kan je een opgeblazen gevoel krijgen en mensen met deze angst durven dan vaak ook geen windjes lossen. Zo kom je een beetje in een vicieuze cirkel terecht."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet