Radio 2-luisteraar Isabelle verloor haar huis nadat ze borg stond voor een vriend: “Het kostte me jaren om zijn schulden af te betalen”

woensdag 11 mei 2022 - 16:49
Canva
Sommige mensen zijn te goed voor de wereld. Mensen zoals Isabelle uit Sint-Niklaas. “Ik heb thuis geleerd van mijn ouders dat ik anderen moet helpen als ze problemen hebben.” Maar die onbaatzuchtigheid kostte haar wel haar eigen huis. Ze deed haar verhaal aan Karolien Debecker in Wijs.

“Jaren geleden wilde een vriend van mij zijn huurhuis verbouwen. Maar hij had er het geld niet voor, dus heb ik hem dat geleend. Ik heb me ook borg gesteld. Jammer genoeg betaalde hij zijn schulden niet af en kwam de bank bij mij aankloppen om de rekening te vereffenen,” vertelt Isabelle.

Eigen huis kwijt

En het bleef voor Isabelle niet bij die ene vervelende zaak. Want een tijd later had ook een andere vriend hulp nodig. “Hij wilde een lening aangaan bij de bank, maar zij wilde dat iemand borg zou staan. Ik heb toen om te helpen mijn huis als borg gesteld voor die lening.” Maar het liep voor een tweede keer mis. Gigantisch mis, want haar vriend betaalde niets terug en Isabelle raakte zelfs haar eigen huis kwijt. “Ik moest het verkopen om die financiële put die hij gemaakt had, te dichten."

Die twee vriendschappen stierven vanzelfsprekend een stille dood. "We hebben elkaar niet meer gezien en er is ook nooit over gesproken", zucht Isabelle.

Ik moest mijn eigen huis verkopen om zijn schulden af te betalen.

Radio 2-luisteraar Isabelle

Niet boos

“In Sint-Niklaas zeiden ze: 'gij zou nog uw eigen gat weggeven'. Maar ik heb van mijn ouders geleerd dat je mensen die problemen hebben moet helpen. Ik ben dus ook niet boos op mezelf, maar ik heb er wel de gevolgen van gedragen. Tientallen jaren heb ik schulden van een ander afbetaald.”

Isabelle is net twee jaar schuldenvrij. “Ik zal niet snel meer geld geven aan een vriend in nood, dat heb ik nu wel geleerd. Maar ik blijf mensen helpen. Mijn deur staat altijd open."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!