Radio 2-luisteraar Janne over gescheiden ouders: "Ik vond het alsmaar moeilijker om me steeds aan te passen aan de verschillende gezinnen"

vrijdag 4 juni 2021 - 16:32
Foto Unsplash
Kinderen van gescheiden ouders. Volgens Radio 2-luisteraar Katty wordt er veel over hen gepraat, maar wordt er te weinig naar hen geluisterd. Karolien Debecker sprak in ‘Wijs’ met Katty en Janne, beide kinderen van gescheiden ouders, over hun ervaringen.

Dag van het kofferkind

Katty (55) haar ouders gingen uit elkaar toen ze vijf jaar was. Vanaf dan werd ze een kofferkind. Dat is een kind van gescheiden ouders die om de zoveel dagen met het koffertje van de ene ouder naar de andere moet.

“Ik pleit voor een dag van het kofferkind. Zodat er een platform komt waar er gepraat wordt met dokters, psychologen, leerkrachten en kinderen van gescheiden ouders zodat dat taboe er niet meer is. En zodat er plek is om daar op een speelse of ernstige manier over na te denken. Kinderen zijn flexibel en worden wel groot, maar ik heb het lang meegesleept en nog steeds. Zo'n dag zou helpen om het meer bespreekbaar te maken en dan vooral voor de kinderen zelf.”

In elk gezin gelden er andere regels en zijn er andere gewoontes. Als kind is het enorm moeilijk om je elke week terug aan te passen.

Radio 2-luisteraar Janne

Steeds aanpassen

Janne (19) haar ouders gingen uit elkaar toen ze 2,5 jaar was. Ze dacht dat ze daar goed mee kon omgaan, maar toch heeft ze het soms moeilijk: “Toen ik ouder werd begon ik het alsmaar moeilijker te vinden om me steeds aan te passen aan de verschillende gezinnen. Je bent altijd onderweg van het ene naar het andere huis en in elk gezin gelden er andere regels en zijn er andere gewoontes. Als kind is dat enorm moeilijk om je elke week terug aan te passen. Emotioneel was dit ook wel zwaar, ik heb hier veel verdriet van gehad en nu nog steeds.”

Op reis

"Ik heb me altijd thuis gevoeld in beide gezinnen, maar je hebt altijd het gevoel dat je op reis bent. Omdat je altijd onderweg bent. Op een bepaald moment ben ik bij mijn mama gaan wonen, omdat ik daardoor meer structuur had, wat beter was voor mijn mentale gezondheid. Maar daar hingen ook consequenties aan vast. Bij mijn papa heb ik twee broers, waardoor ik hen veel minder zie.”

Grote invloed

Janne vindt het belangrijk dat ouders weten dat dit voor kinderen absoluut niet makkelijk is: "Ze moeten kinderen tijd geven om daar boos en verdrietig over te zijn en om dit een plaats te geven. Want het heeft een grote invloed op je leven. Ook al zijn er nu zoveel kinderen met gescheiden ouders, dat maakt het verdriet niet minder erg."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!