Radio 2-luisteraar Lut zet haar verwarming amper aan: “Met een dikke kous en een extra trui lukt het wel”

donderdag 18 november 2021 - 11:24
Canva
Door de hoge energieprijzen staat de verwarming in veel Vlaamse huizen intussen een paar graden lager. In de hoop de energiefactuur binnen de perken te houden. Maar een omgevingstemperatuur van 15 graden voelt wel anders dan een van 20. Kan je je lichaam leren wennen aan koude? Karolien Debecker vroeg het zich af in 'Wijs' en kreeg het verhaal van Lut te horen.

“Bij mij staat de verwarming nooit op 20 graden, nooit. Ik ben alleenstaande en ik woon in een huurhuis. Het is een charmante woning, maar wel oud en daardoor ook slecht geïsoleerd. Als ik uit werken ben, schakel ik de verwarming uit.  Ook in de winter. Ik maak lange dagen van 6u15 tot makkelijk 20u ’s avonds. Het is toch zinloos om de verwarming al die uren aan te laten? Als ik na mijn werk thuiskom, dan breek ik de koude door de verwarming even naar 14 graden te brengen of maximum 16 graden. Meer niet.”

Niet enkel uit overtuiging

Lut doet het al vijf jaar zo. Maar niet enkel uit ecologische overtuiging. “Ik ben in financiële problemen geraakt door mijn ex-partner. Hij maakte schulden en wist die op een of andere manier naar mij door te schuiven waardoor de schuldenberg intussen enorm is. Dat hypothekeert mijn leven, want ik moet rondkomen met één loon en daarmee ook nog afbetalen wat kan. Ik moet dus wel bewust omgaan met mijn uitgaven.”

“Ik zit lange uren in de auto, ik ben veel onderweg voor mijn werk. En tijdens die ritten denk ik wel eens: hoeveel jaren heeft deze situatie van mijn leven ingekort? Ik zit al 5 jaar met stress en angst. En dat terwijl ik vroeger een woning had, spaarcenten, een bedrijf dat goed draaide.”

Ik moet rondkomen met één loon dus moet ik wel bewust omgaan met mijn uitgaven

Lut

Hulp van vrienden

Ze is intussen gewend aan de temperaturen in huis. “Ik heb het zelfs te warm op kantoor want mijn lichaam is lagere temperaturen gewoon. Ach, met een dikke kous en een extra trui gaat het wel. En ’s avonds kruip ik in de zetel onder een dekentje en luister ik naar muziek. Ik heb ook een kachel en krijg van vrienden regelmatig hout. Ze kennen mijn verhaal.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!