Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 wijs

radio2 wijs

Radio 2-luisteraars over jaloezie: "Mijn ex kwam zelfs naar de opendeurdag van mijn werk om mij in de gaten te houden"

vr 21 jan. - 10:40

Jaloers zijn: het is geen karaktereigenschap waarmee je graag te koop loopt. Je maakt je er niet populair mee bij vrienden en familie. En toch kan jaloezie soms heel hardnekkig zijn. Karolien Debecker sprak er met enkele luisteraars over in Wijs.
© Canva

Onvervulde kinderwens

Je hebt het misschien ook al meegemaakt. Jouw beste vrienden of vriendinnen vinden vlot de partner van hun dromen en bij jou lukt het maar niet. Dat overkwam ook Leen uit Kruibeke. “Ja, ik ben jaloers geweest op mijn vriendinnen toen zij in hun twintiger en dertiger jaren allemaal één voor één trouwden en kinderen kregen. Bij mij wilde dat maar niet lukken en dat deed pijn. Ik gunde het hen allemaal maar wilde het ook zo graag zelf. Dat was lastig. Je moet dan ook naar al die trouwfeesten en babyborrels en eigenlijk wil je dat niet.”

Het waren moeilijk jaren voor Leen, maar uiteindelijk verminderde de jaloezie en het verdriet. “Door ouder te worden, leer je ook wel dat je uit andere zaken energie kan putten. Ik heb me helemaal op mijn job als verpleegkundige gestort. Door te zorgen voor anderen, heb ik ook waardevolle dingen teruggekregen. Het was een lang verwerkingsproces, maar ik heb me er uiteindelijk mee kunnen verzoenen.”

Jaloerse partner

Jaloezie kan ook een spelbreker zijn in relaties. Zo had Hadewych uit Zoersel een jaloerse partner die haar wereld heel klein maakte. “Ik liet hem nochtans nauwgezet weten wat mijn plannen waren, met wie en wanneer ik iets ging drinken. Maar dan zat ik nog geen 5 minuten met vriendinnen op café en dan kwam hij ook binnen en ging hij aan de toog zitten om mij in de gaten te houden. Hij kwam ook naar de opendeurdag van mijn werk. En als ik thuis bezoek kreeg, kon hij mij de volgende dag vertellen hoe laat dat bezoek vertrokken was en hoe laat ik het licht van mijn slaapkamer had uitgedaan. Ik heb de relatie na een jaar beëindigd. Ik denk dat mijn ex-partner heel onzeker was en daardoor met een vergrootglas naar mij keek. Ik weet dat ik niet de enige ben met zo’n ervaring en daarom wilde ik graag mijn verhaal delen.”

Ik was bijna 30 jaar getrouwd met een jaloerse vrouw. Het was de hel

— Luisteraar Franky uit Erpe-Mere

Hadewych is inderdaad niet de enige. We kregen ook het verhaal van Franky uit Erpe-Mere te horen. “Ik ben na bijna 30 jaar huwelijk gescheiden van mijn jaloerse vrouw. Het was de hel. Ik kon niks goed doen. Alles wat ik deed was een probleem. Maar als je in zo’n relatie zit, dan zie je het niet. Hoe raar dat ook klinkt. Het is maar door weg te gaan en afstand te nemen, dat je eindelijk doorkrijgt wat er aan de hand was. Mijn omgeving wilde het mij al langer duidelijk maken, maar het kwam niet aan bij mij. Jaloezie heeft volgens mij te maken met een erg laag zelfbeeld. Ik heb nu sinds 4 jaar een nieuwe relatie en we hebben nog nooit ruzie gemaakt. We gunnen mekaar veel. Dat is het verschil.”

Wat te doen?

Maar jaloezie hoeft geen eenzijdig negatief verhaal te zijn, volgens Patrick Luyten. Hij is professor klinische psychologie aan de KU Leuven. “Jaloezie is op zich een positieve emotie. Het betekent dat je iets van een ander aantrekkelijk en inspirerend vindt. Het kan je motiveren om dingen te ondernemen om hetzelfde te bereiken. Daar is niets mis mee. Het wordt problematisch als jaloezie verandert in nijd en afgunst. Daar komt een mix van emoties bij kijken: kwaadheid, agressie, maar ook verdriet en pijn. Ik kan iets niet of ze gaan iets van mij afpakken. Agressie maakt mensen helaas vaak blind voor het feit dat een belangrijk deel van het probleem bij hen zelf ligt. Ze lijden aan tunnelvisie waardoor ze moeilijker tot inzicht komen.”

Praat erover met iemand die je vertrouwt

— Patrick Luyten, prof klinische psychologie

Wat doe je als je zelf vaak jaloerse gevoelens ervaart? “Praat erover met iemand die je vertrouwt,” zegt Luyten. “En durf te kijken naar wat die gevoelens willen zeggen. Kamp je met een laag zelfbeeld? Heb je nooit kansen gekregen? Of heb je ze niet durven grijpen omdat je onzeker bent? Dat zijn belangrijke vragen om te stellen. En als je er niet alleen of met die vertrouwenspersoon uitgeraakt, durf dan naar een professionele hulpverlener te stappen. Het is vaak makkelijker om tegen een wildvreemde je verhaal te doen. Schaamte speelt dan minder of zelfs niet meer mee.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet