Relatietherapeute Sybille Vanweehaeghe over lockdown: "Het kan een periode van authentieke gesprekken zijn voor veel koppels"

woensdag 18 november 2020 - 20:43
Corona en de bijhorende lockdowns vormen een uitdaging voor veel koppels. Relatietherapeute Sybille Vanweehaeghe geeft in 'Wijs' bij Karolien Debecker context bij al deze relatieconflicten.

"Veel koppels zitten op elkaars lip", vertelt relatietherapeute Sybille Vanweehaeghe. "Je wilt dat je partner je veiligheid en zekerheid geeft, maar toch ook dat hij avontuurlijk uit de hoek komt. Maar nu is alles plots zo saai. Er zijn geen afleidingen, er zijn geen vrienden, je kan niet uit de bol gaan op café, of eender wat."

"Het kan een periode van authentieke gesprekken zijn"

Dat kan twee kanten uit volgens Sybille. "Het kan zijn dat er heel wat problemen zijn tussen een koppel, die door de drukte ondergesneeuwd zijn geraakt, en nu naar boven komen. Maar het kan ook positief uitdraaien, want je hebt als koppel eindelijk tijd om met elkaar te praten. Je hebt nu tijd om in een conflict te duiken, of om eens goed ruzie te maken. Vaak is het de periode van authentieke gesprekken. Ofwel buigt het of barst het dan. Dus het kan zeker ook het moment zijn om nu tot compromissen te komen."

Dat is ook herkenbaar voor Daniël uit Mechelen. "Voor de lockdown gingen we elkaar uit de weg als er spanningen waren, nu is het niet mogelijk om op café of om naar vrienden te gaan...en gaan we dus veel meer de confrontatie en conversatie aan met elkaar. We moeten wel! Anders is het onmogelijk om samen te leven", vertelt hij in de Radio 2-app.

"Niet aan iedereen gegeven om altijd samen te zijn"

Toch is het niet voor alle koppels de grootste uitdaging, àltijd samen zijn. "Ik en mijn man zaten in maart 6 weken in lockdown thuis. Niemand gezien, enkel wij twee. En dat ging perfect. Wij speelden heel veel gezelschapsspellen, keken eens een film, waren met onze hobby's bezig en af en toe een goed gesprek via social media met onze familie en vrienden. Meer moest dat niet zijn", vertelt Annemie Dhaene.

"Het is zeker geen evidentie voor koppels die niet gewoon zijn om dag in dag uit te leven. Het is niet aan iedereen gegeven om altijd samen te zijn, terwijl veel koppels er nu voor een stuk toe verplicht worden", gaat Sybille daarop verder.

"In een periode van crisis is het normaal niet de beste periode om beslissingen te nemen. Maar nu met corona staat alles op de helling. We hebben een zee van tijd om over alles na te denken over ons leven. Maar je hoeft daar geen schrik van te hebben. Het wil niet zeggen dat je partner de relatie wil opblazen omdat hij bepaalde zaken in vraag stelt. Je kan er dan een gesprek over aangaan, om samen tot een oplossing te komen."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!