Van de regels overtreden tot strikt vieren met 2: 6 luisteraars vertellen hoe ze kerst zullen vieren

vrijdag 11 december 2020 - 14:59
Corona splijt families met kerst. Heel wat mensen voelen zich nu al schuldig als ze zich aan de regels houden. En als ze zich niet aan de regels houden, is er ook schaamte. Zes luisteraars van Radio 2 lichten toe hoe zij kerst zullen vieren.

Bea Gysel houdt het bij een romantische kerst: “Wij vieren kerst met onze bubbel. Mijn man en ikzelf samen.”

Voor Kurt Desmet moet kerst niets groots zijn: “Het is voor niemand gemakkelijk. Ik ben een alleenstaande man en blijf net als vorig jaar rustig alleen thuis, mét mijn huisdier. Ik heb de kans om met mijn ouders, mijn zus, haar partner en hun kinderen te vieren. Maar ik hou het liever veilig.”

Lisette Franken heeft het er moeilijk mee: “Wij zullen met pijn in het hart kerst met ons tweeën vieren, voor wat er te vieren valt. Want er is geen kerst om te vieren dit jaar, zonder onze kinderen en kleinkinderen. Het gezegde geldt voor mij: “Een kind zonder moeder is als een vaas zonder bloemen”.

Wij overtreden de regels een beetje, maar met de nodige maatregelen: een andere wc, de nodige afstand en we houden het kort.

Anonieme luisteraar

Een schuldgevoel

Nele* overtreedt de regels wel met kerst: “Wij overtreden de regels wel, want mijn grootouders (82 en 83 jaar) komen bij ons thuis eten. Oma verjaart ook nog eens op kerstavond. Na overleg met familie hebben we beslist om enkel hen bij ons gezin uit te nodigen op kerstavond. Normaal vieren we kerst wel met de grote familie.”

“Mijn grootouders vonden het zelf belangrijk om kerst samen te vieren. Zij mochten kiezen. Wat je ook kiest, het brengt een gigantisch schuldgevoel met zich mee. Kies je om hen niet te laten komen, dan geeft het een schuldgevoel over het feit dat ze daar alleen zitten. Laat je ze wel komen, dan neem je een groot risico. Je wil ze natuurlijk niet ziek maken…”

“Uiteraard nemen wij ook de nodige maatregelen: we gebruiken een andere wc, we houden de nodige afstand, we houden het kort. Het kan ook de laatste kerst samen zijn, in kleine kring weliswaar.”

“Ik vertel het aan de personen die het moeten weten. Ook op mijn werk praten we erover. Ik weet zeker dat we niet de enigen zijn die de regels een klein beetje overtreden. Ik merk wel dat de meeste mensen natuurlijk geen kerstfeest met 20 of 30 familieleden zullen geven, maar veel mensen in mijn omgeving nodigen toch 1 of 2 mensen uit die voor hen belangrijk zijn. Maar het is een persoonlijke keuze. Bij ons begrijpt de naaste familie het en dat is het belangrijkste. Van de rest lig ik niet wakker.”

Wij vieren kerst samen online, elk van thuis uit mét cadeautjes die we kunnen uitpakken, want we hebben ze op voorhand aan elkaar bezorgd. 

Kathleen Van Wijnsberghen

Skype

Kathleen Van Wijnsberghen en haar man hebben twee volwassen kinderen. Ze houden een aperitief, geven cadeaus en houden een quiz via Skype: "Met unanieme goedkeuring van alle gezinsleden - onze 2 kinderen en hun partner - vieren we kerst samen online, elk van thuis met aperitieven, cadeautjes uitpakken die we aan elkaar op voorhand bezorgen en onze jaarlijkse kerstquiz. Anders dan andere jaren maar gezellig en veilig. Op deze manier kunnen we ook ‘samen zijn’. Ik denk dat dit een goede manier is om kerst te vieren."

 

Ik heb een gevoel van schaamte. Ik vind het moeilijk en ga het niet overal vertellen. Regels zijn regels, maar voor mijn eigen ethisch gevoel vind ik dit acceptabel.

Anonieme luisteraar

"Dit vind ik wel acceptabel"

Miranda* viert kerst met meer mensen dan eigenlijk mag: “Naar mijn gevoel overtreed ik de regels maar een heel klein beetje. Wij zijn zelf een klein gezin, 2 volwassenen en één kind onder 12, en mijn zus haar gezin bestaat uit 2 volwassen en één kindje onder de 12 jaar. Mijn zus zou sowieso mogen komen, want zij is mijn knuffelcontact. Maar ze neemt haar man mee, dus dat is er eigenlijk één te veel. Ik weet dat het één te veel is, maar het is haar man. Hij woont bij haar, dus de risico’s zijn toch kleiner? Ik zou nooit kerst vieren met 24 mensen of 5 verschillende bubbels, maar dit vind ik wel acceptabel.”

“Ik heb er wel over getwijfeld. De andere familie die wij met kerst ook normaal zien, daar gaan we enkel mee wandelen. Buiten en met afstand uiteraard. We gaan er niet mee binnen en komen we niet aan elkaar."

“Ik heb een gevoel van schaamte. Ik vind het moeilijk en ga het niet overal vertellen. Regels zijn regels, maar voor mijn eigen ethisch en moreel gevoel vind ik dit acceptabel. Maar ik weet dat het niet mag. Ik begrijp dat mensen hier boos van worden, maar mijn zus moet er bij zijn.”

*Miranda en Nele zijn schuilnamen. De echte namen zijn gekend op de redactie.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!