Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 wijs

Wanneer je partner dementie heeft: "Als je geen sterke relatie hebt, kan ik me voorstellen dat een huwelijk daar aan kapot gaat"

za 27 feb. - 5:39

Ingrid Van Spittael verloor haar man in 2017 aan dementie. Ze vertelt aan Karolien Debecker in 'Wijs' over die moeilijke periode.
© Photo by Brooke Cagle on Unsplash

De man van Ingrid was maar 48 jaar toen ze merkte dat er iets niet klopte. “Het eerste was het verlies van zijn job. Een job die hij al jaren graag deed en waarin hij ook goed in was. Of dat dacht ik toch tenminste. Gelukkig vond hij nieuw werk. Dat ging dan weer even goed, maar dan liep het terug spaak. Opnieuw en opnieuw. Intussen waren we een paar jaar verder en begon ik ook andere dingen op te merken. Dan begint de lange zoektocht naar een diagnose.” Na zes jaar stootte men op frontotemporale dementie.

“Als partner van iemand met dementie moet je elke dag je verwachtingen bijsturen. Telkens opnieuw, anders ga je er zelf ook aan onderdoor. Altijd een plan B in mijn achterhoofd hebben was ook een grote hulp voor mij. Stel dat dit ook niet meer lukt, wat kunnen we dan wel nog doen? Het was soms heel erg moeilijk om onze situatie uit te leggen aan andere mensen. Maar ik heb geleerd om dat toch maar te doen. Vertel het bijvoorbeeld als je ergens op hotel gaat aan de receptie. Uit mijn ervaring zijn mensen dan opener én meer behulpzaam.”

Het heeft geen zin om je kwaad te maken. Daar verspil je alleen maar energie mee die je nodig hebt om vol te houden.

— Ingrid Van Spittael

"Hij kan er ook niets aan doen"

“Maar je verliest elke dag een stukje van je partner. Dat is heel moeilijk. En zo verdrietig. Soms vergt het het uiterste van je geduld. Als je geen sterke relatie hebt en je moet dat jaren lang dragen… Ik kan me voorstellen dat een huwelijk daar aan kapot gaat. In het begin word je kwaad en ga je je ergeren. Maar uiteindelijk leer je dat ’t geen zin heeft om je kwaad te maken. Daar verspil je alleen maar energie mee die je meer dan nodig hebt om het vol te houden. Mijn man kan er ook niets aan doen. Na een tijdje leer je anders denken. Je bent je bewust van wat een situatie moeilijk maakt, en gaat dat dan in toekomst anders leren aanpakken om zo’n dingen te vermijden.”

Ook voor kinderen is een ouder met dementie niet gemakkelijk. “Ze zien niet alleen de mama of papa met dementie lijden, maar ook de andere partner. Ze zien het knagend verdriet of de nachtrust die continue verstoord wordt.” Ingrid schreef haar ervaringen neer in een boek, 'Te jong voor dementie'

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet