Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: Zot Veel Vakantie

Zot Veel Vakantie

5 bijzondere weetjes over kersen

aha

Erop uit

di 18 okt. - 11:34

Dat kersen een lekkernij zijn in de zomer, dat weet iedereen. Maar wist je dit ook al over de mooie, rode vruchten? Ladybiker Katleen ging gretig op zoek naar 5 verrassende weetjes over kersen bij Brecht Geerdens, een kersenteler in Diepenbeek.
Katleen en Brecht Geerdens, een kersenteler in Diepenbeek.
© Radio2

Brecht Geerdens staat sinds dit jaar aan het hoofd van het familiale fruitbedrijf Geerdens. Er worden appels, peren, kersen en aardbeien geteeld. De vruchten worden in het seizoen verkocht via thuisverkoop, maar het grootste deel van de opbrengst gaat naar Belorta. Op de veiling wordt de dagverse, lokaal geteelde oogst gesorteerd en verdeeld voor verkoop. 

Ladybiker Katleen brengt tijdens een fietstocht een bezoek aan de kersenboomgaard. Brecht vertelt haar heel wat weetjes over kersen.

Hoe meer zon, hoe beter

Kersen houden van de zon. Hoe meer zon de vruchten zien tijdens het groeiproces, hoe beter. Het zonlicht zorgt ervoor dat de vruchten op smaak komen. Kersenbomen staan dan ook bij voorkeur op een standplaats in volle zon. De bomen krijgen hun kersen na de bloeiperiode, in juni en juli. 

Regen doet barsten

Kersen zijn niet goed bestand tegen regen. Als het hard regent, kunnen de zware druppels de vruchten beschadigen. Maar de regen kan er ook voor zorgen dat de kersen open barsten. De kersen zuigen als het ware de regen op en als de vruchten te ver uitzetten, barsten ze. Te veel regen is bovendien ook nadelig voor de smaak. De vruchten bevatten te veel vocht waardoor de smaak flets wordt. 

5 dagen de tijd om te oogsten

Kersen hebben een korte periode dat ze optimaal zijn van smaak en van rijpheid. Gemiddeld genomen heb je maar 5 à 10 dagen de tijd per kersensoort om te oogsten. Om die reden planten kersentelers 10 à 15 verschillende soorten kersenbomen in hun boomgaard.

Bijen zijn ontzettend belangrijk voor een goede kersenoogst

— Brecht Geerdens, kersenkweker

Brecht doet dat ook. "Bij de start van het seizoen oogsten we de bomen waarvan de vruchten snel rijp zijn. Elke week schuiven we een bomenrij op. Het is een beetje omslachtig, maar op die manier garanderen we wel een 7 à 8 weken een lokaal product van topkwaliteit." 

De bloemetjes en de bijtjes

Om een succesvolle kersenoogst te kunnen hebben, moet er veel bestuiving zijn. De meeste kersenrassen hebben zelfs kruisbestuiving nodig. Dat betekent dat er niet alleen bomen staan die veel vruchten opbrengen. Er staan ook soorten tussen die weinig opbrengen, maar die wél belangrijk zijn voor de bestuiving. "Dat lijkt contradictorisch, want zo zou je kunnen denken dat de opbrengst lager is. Maar het tegendeel is waar", zo vertelt Brecht.

De bijen zijn een onmisbare schakel in de bestuiving. Om die reden is het dit jaar ook geen optimaal kersenjaar. "Het is een koud voorjaar geweest. Dat is niet goed voor de bloesems, maar er zijn daardoor ook minder bijen." Al is Brecht zeker niet in paniek. "Ik moet elk jaar een imker laten komen om bijennesten weg te halen. Hij houdt die bijen dan in kassen en dan kunnen die de komende jaren hier de bomen komen bestuiven."

Kapotte kersen moeten van de boom 

Dit jaar heeft Brecht behoorlijk wat schade aan zijn kersenboomgaard door de enorme regenval. Dat betekent niet dat hij minder werk heeft. "We kunnen een pak kersen niet plukken voor verkoop, maar ze moeten wel van de bomen gehaald worden. Als die vruchten rotten terwijl ze aan de boom hangen, vergroot dat de kans op schimmels naar volgend jaar toe." 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet