5 tips om een cavia te houden

donderdag 16 juli 2020 - 12:44
Het is klein, het is schattig én het springt met zijn vier pootjes in de lucht als het echt gelukkig is! Wat is het? Een cavia! Om je beestje zo vaak mogelijk in de lucht te zien springen, moet je het natuurlijk wel tevreden houden. Met deze tips is dat geen probleem!

Eten

Een cavia heeft elke dag vers hooi en voeding nodig. Dat mogen groenten zijn, maar zeker ook caviavoer uit de winkel. Het zijn knaagdieren. Hun tanden blijven dus altijd groeien. Dat wil zeggen dat ze dingen nodig hebben om op te knabbelen, zodat hun tanden afslijten. Ook moet je het beestje extra vitamine C geven! 

Een schuilplaats

Een cavia voelt zich soms onveilig. Geef hem of haar een schuilplekje! Dat wil niet zeggen dat hij weinig plek nodig heeft. Ze lopen graag vrij rond in een ren of een veilige ruimte.

Alleen of met z'n twee? 

Een cavia alleen is maar zielig. Het zijn groepsdieren en knabbelen het liefst van al samen met meerdere cavia's. 

Temperatuur

Let op in de winter of zomer! Een cavia is erg gevoelig voor hoge en lage temperaturen, en voelt zich dus het best op kamertemperatuur. Zet je cavia dus nooit in een veranda met volle zon of in een ijskoude garage.

Leeftijd

Als een cavia 300 gram weegt en tenminste 4 weken oud is, mag hij weg bij zijn moeder. Een cavia kan 5 tot 8 jaar oud worden. Je hebt het er dus zeker even plezier van! 

Meer info over het verzorgen en onderhouden van cavia's kan je vinden op de website van Huisdierinfo.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!