Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: Zot Veel Vakantie

Zot Veel Vakantie

Bioloog Jens Warrie: "In elke vogelmaag boven de Noordzee vind je 20 tot 30 stukken plastic!"

wo 15 jul. - 10:32

Bioloog Jens Warrie vertelt vol passie over dieren in de Noordzee in allerlei kleuren, geuren, groottes en smaken. Deze keer blijft hij boven de zee, want hij vertelt bij Kim Debrie in ‘Zot veel vakantie’ alles over zeevogels.
© Pexels

Jan-Van-Gent

“Dit is geen meeuw. Het is een Jan-Van-Gent. Dit is de grootste vogel van de Noordzee. Als de Jan-van-Gent zijn vleugels spreidt, komt hij al snel aan 1m65 tot 1m80. In sommige gevallen zelfs 2m! Het is een echte loebas. Deze soort is te herkennen aan hun witte kleur met zwarte punten, een gelige kop en ‘smokey eyes’. Het lijkt alsof ze zich iets te hard hebben opgemaakt met mascara.”

“Ze vliegen boven de zee en maken duikvluchten van wel 90 km/uur. Zo jagen ze op visjes. De klap van de duikvlucht wordt opgevangen door een soort van airbag in hun schedel. Echt heel speciaal! Het is een stunt om eerlijk te zijn. Door hun goede vleugels zijn hun pootjes niet zo goed ontwikkeld. Op het strand ga je ze hopelijk nooit tegenkomen. Ze hebben namelijk een sterke wind nodig om op te stijgen. Een lange aanloop zou ook lukken, maar daarvoor zijn het te onhandige lopers."

"Ze broeden dan ook op winderige kliffen waar ze door hun vleugels open te houden direct door de wind worden opgetild. De bekendste broedplaats is de Bass Rock in Schotland, waar ze met 75.000 paren samenkomen. Heel impressionant!”

Eidereend

Je zou het niet zeggen, maar dit is een echte vogel. Een eend zelfs. De Eidereend. Sommigen noemen hem ook wel ‘de sarcastische eend’. Het is een heel fascinerend dier! Het zijn de ‘Borlées’ onder de vogels. Roofvogels zijn uiteraard altijd sneller in een duikvlucht. Maar als je in de lucht een horizontaal traject uitzet, zijn ze met hun 113 km/u het snelst.”

“Ze vliegen rond boven de Noordzee. Maar waar je ze ook kan vinden, is in het luxesegment van de beddengoedwinkel. Hun dons is heel populair! De vogels gebruiken de dons uit de borst van het vrouwtje in hun nest. Deze dons wordt na de broedperiode uit de nesten verzameld en gebruikt in kussens en donsdekens. De nesten bevatten maar een beperkte hoeveelheid dons, wat de hoge prijs van dit materiaal verklaart. Je betaalt toch al snel €2.000 euro voor een donsdeken!”

“Het laatste weetje over dit fascinerende dier is ook heel speciaal! Ze eten mosselen in één keer op. Ze verorberen de mosselen dus met schelp en al. Dit is mogelijk dankzij hun spiermaag. Een maag die zoals de naam suggereert de schelpen met de gespierde wand verbrijzeld, waarna de vlezige stukken verteerd worden. De resten van de schelpen worden dan gescheiden en naar de uitgang begeleid.”

Noordse Stormvogel

“Dit is de Noordse Stormvogel. Hij lijkt wat op een stuntelige meeuw, maar het is geen meeuw. Hij heeft een vleugelspan van één meter en lijkt van kleurpatroon wat op een meeuw met een witte kop en een grijzer lijf. De nek is veel gedrongener en gespierder, en de vleugels zijn indrukwekkender. Dit maakt hen ook wel nogal stuntelig op het land.”

“Ze komen voor in de hele Noordzee en noordelijker, maar broeden rond de Britse eilanden. Ze staan bekend om hun uniek verdedigingsmechanisme bij het broeden. Ze maken een soort olie aan in hun maag die ze naar belagers spuwen wanneer die hun eieren of jongen aanvallen. Deze olie is verschrikkelijk slecht voor je veren, waardoor in het slechtste geval een vijand niet meer kan vliegen, met de dood tot gevolg. Deze olie wordt ook gebruikt als snack tijdens lange vluchten!”

“Het is een belangrijke vogel voor biologen. We gebruiken de maaginhoud van de vogel om de hoeveelheid afval en zwerfvuil in de zee op te volgen. Wetenschappers schatten dat er gemiddeld dat er 20 tot 30 stukken plastic in elke vogel voorkomt. Dit gebruiken wij als indicator om te kijken hoe veel plastic er in de zee is. Het is wel een flinke stijging vergeleken met vroeger.”

Plastic en zwerfvuil

“Niet enkel de Noordse stormvogels hebben hier last van. Alle vogels kunnen hierdoor in moeilijkheden raken. Ze verwarren afval met voedsel waardoor hun maag gevuld raakt met rommel. Ze hebben zo geen honger meer en raken dan toch uitgeput door voedseltekort. Opstijgen vanuit de zee is ook geen evidente zaak, zeker niet als je vast komt te zitten in vislijnen of ander afval. Bij het duiken kunnen ze er in verstrikt raken. Verdrinken is dan zeker een reëel gevaar.”

 

Meer informatie vind je op deze site. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet