De 5 mooiste plekjes in het Zoniënwoud volgens ladybiker Katleen

dinsdag 28 juli 2020 - 12:01
Het Zoniënwoud is een bos vol verrassingen. Ladybiker Katleen toert er een hele dag rond met haar elektrische fiets. Ze tuimelt van de ene verbazing in de andere en zet de mooiste plekjes met veel plezier op een rij.

De voormalige renbaan van Groenendaal

Op het grondgebied van Groenendaal ligt de voormalige Koninklijke Renbaan. Die werd eind negentiende eeuw gebouwd in opdracht van Koning Leopold II. De vorst liet daarvoor tientallen hectaren Zoniënwoud omhakken. Volgens kenners was ze de mooiste van Europa, met een piste van 2600 meter, publiekstribunes, een koninklijke loge en een eigen spoorverbinding. 

Maar de hoogdagen van de paardensport zijn al decennia voorbij. In 2001 ging de hippodroom failliet. De jaren daarna lag de site er verwaarloosd bij. Uiteindelijk besliste het Agentschap Natuur en Bos om de plek niet in z'n oude glorie te herstellen maar om de ruimte terug te geven aan de natuur. De oude renbaan is nu dus een prachtige open plek in het woud. 

Ladybiker Katleen vindt het er heerlijk. "Tijdens het fietsen bots je vanzelf op de open vlakte. Het gevoel van ruimte is hier geweldig! Het is ook een goede locatie om naartoe te komen nu er opnieuw meer gevaar is voor coronabesmettingen. Hier kan je probleemloos afstand houden.

De Koninklijke Loge 

Er is maar één bouwwerk op de site van de voormalige renbaan dat de tand des tijd heeft doorstaan. Dat is de Koninklijke Loge. Het is een prachtig gebouw dat uitkijkt over de oude renbaan. 

In samenwerking met het Agentschap voor Natuur en Bos werd het gebouw in 2016 gerestaureerd. Tegenwoordig kan je de ruimte afhuren voor feesten, seminaries of evenementen.

De natuur krijgt vrij spel op de enorme vlakte. Het is prachtig om hier te komen uitblazen.

Katleen Craenhals, Ladybiker

Het Arboretum van Groenendaal

In het Arboretum van Groenendaal staan ruim 400 verschillende inheemse en uitheemse bomen en struiken. Je kan er onder andere kennismaken met ‘dikke Eugène’, een zes meter dikke populier, de Japanse koekjesboom, de reusachtige mammoetbomen en uitzonderlijke soorten esdoorn en eik.

Er loopt een wandelpad tussen de bomen. Je kan dus gemakkelijk een rondje lopen, van de ene oude boom naar de andere. Het arboretum is aangelegd in een natuurlijke kom. Je wandelt door een zacht glooiend landschap. Her en der staan bankjes zodat je ook al zittend van de natuurpracht kan genieten. 

Schotse hooglanders en reeën spotten

Je kan een bezoek aan het Arboretum gemakkelijk combineren met een wandeling door het aangrenzende begrazingsblok. Als je dat doet, kom je oog in oog te staan met de Schotse Hooglanders die er grazen.

In het Zoniënwoud krioelt het ook van de reeën. Ladybiker Katleen krijgt er één te zien tijdens haar fietstocht. "Ik heb nog nooit een ree gezien tijden een bezoek aan het Zoniënwoud, tot vandaag. Hoe leuk is het om die dieren in de vrije natuur te zien!

Ik heb een ree gezien tijdens mijn fietstocht. Dat is het hoogtepunt van de dag! 

Katleen Craenhals, Ladybiker

Het Rood Klooster

Het Rood Klooster is nog zo'n prachtige verborgen parel, aan de rand van het Zoniënwoud. De site ligt op het grondgebied van Oudergem, op de rand van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Vlaanderen. 

Het Rood klooster is een oude priorij van de Augustijnen. Al in de veertiende eeuw werden de eerste delen van het klooster gebouwd. De plek heeft een woelige geschiedenis gekend. De gebouwen waren lang in handen van de geestelijke ordes maar sinds 1910 zijn ze eigendom van de Belgische staat. Die besliste in 1959 om de plek te klasseren als monument.

Vandaag kan je er rustig wandelen, op de paden rond het oude klooster. Maar de plek is ook één van de poorten naar het Zoniënwoud. Er vertrekken heel wat wandel- en fietspaden. 

Nog meer leuke vakantietips in Vlaanderen Vakantieland? Surf naar de website van Logeren in Vlaanderen en plan de ultieme staycation!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!