Ladybiker Katleen bezoekt be-MINE en duikt tussen de subtropische vissen

woensdag 28 juli 2021 - 15:30
De mijnsite in Beringen, be-MINE, is de best bewaarde en grootste industriële erfgoedsite van Vlaanderen. Aan de voet van twee terrils wordt de site volop ontwikkeld. Eén van de dingen die je kan doen, is duiken of snorkelen tussen de subtropische vissen.

De mijnsite in Beringen, be-MINE, is volop in ontwikkeling. Vroeger werden er hier tonnen kolen boven gehaald. Vandaag is be-MINE vooral een plek waar toerisme, beleving, sport, cultuur, wonen en shoppen samen komen. Niet elk gebouw heeft al een nieuwe invulling gekregen, de herbestemming van de site is nog volop bezig. 

Mijnmuseum

Eén van de plekken die je al kan bezoeken, is het Mijnmuseum van Beringen. Je ontdekt er alles over het leven en het werk van de mijnwerkers. Katleen ziet er een leuke affiche voor de speciale 'Mijnzondagen'. "Tijdens deze dagen kan je zelfs mijnwerker worden voor één dag, dat klinkt leuk!"

De 'Mijnzondagen' gaan door van mei t.e.m. november 2021. Onder begeleiding van een gids ontdek je heel veel ruimtes in de historische gebouwen die normaal gesloten blijven. Je ziet onder meer de badzaal waar de mijnwerkers douchten na het werk en ook de betaalzaal waar ze hun loon kregen.

Avonturenberg

Op de avonturenberg kan groot en klein, jong en oud zijn hartje ophalen. De oude terril is omgetoverd tot een speel- en sportplek. Er is een mountainbikeparcours en een avonturenparcours met touwen, klimconstructies en kruiptunnels. Er zijn uiteraard ook gewone wandelpaden die je naar de top van de terril voeren. Boven heb je een mooi uitzicht over Beringen.

Duiken en snorkelen tussen de vissen 

Eén van de initiatieven op de be-MINE site is Todi, The Ultimate ExperienceIn de gebouwen van de oude waterzuiveringsinstallatie zit er vandaag een duiktank waar je kan duiken en snorkelen tussen de subtropische vissen. Er zijn meer dan 5000 vissen uit Afrika, Azië en Zuid-Amerika. 

Je kan snorkel- en duikinitiaties volgen. Katleen krijgt les van intructeur Brian Jones. Hij is half Belgisch, half Welsch en gepassioneerd door duiken. "Brian heeft me alle veiligheidsvoorschriften aangeleerd en me op mijn gemak gesteld in het instructiebad. Voor ik het wist, dook ik op mijn gemak tussen de vissen. Super tof!" 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!