Ladybiker Katleen bezoekt Labiomista en kunstenaar Koen Vanmechelen in Genk: "Dit is een heerlijk inspirerende plek!"

donderdag 13 augustus 2020 - 13:24
Labiomista is een unieke samenwerking tussen kunstenaar Koen Vanmechelen en de stad Genk. De twee partners slaan de handen in elkaar om een plek te creëren waar kunst, gemeenschap, natuur en wetenschap elkaar vinden, versterken en inspireren. Een plek waar ladybiker Katleen met plezier halt houdt.

Op de fundamenten van het mijnverleden en de oude dierentuin van Zwartberg (Genk) vindt je tegenwoordig Labiomista. Het is een bijzondere plek, een tuin van orde en chaos, die continu evolueert. Je wordt er ondergedompeld in de inspirerend wereld van kunstenaar Koen Vanmechelen. 

Kunst en wetenschap 

Al meer dan 20 jaar werkt Koen Vanmechelen als kunstenaar. Maar zijn werk gaat breder dan enkel en alleen kunstwerken maken. Hij denkt na over kunst, gemeenschap en wetenschap. Zijn werk omvat schilderijen, sculpturen, video’s en ‘levende kunst’ projecten. Hij gelooft dat kunst kan bijdragen tot wederzijds begrip tussen mensen onderling en de mens en de natuur en dat kunst een gids kan zijn in de zoektocht naar antwoorden op de grote uitdagingen van de 21e eeuw. 

Katleen ontmoet Koen Vanmechelen tijdens haar bezoek aan Labiomista. Hij neemt haar een stukje mee in het park. 

Deze plek doet mensen op een andere manier nadenken over de wereld waarin we leven. En dat is exact wat ik wil bereiken.

Koen Vanmechelen, kunstenaar

Kijk! Een toekan

Het grootste gebouw op de site van Labiomista is "The Battery" met vooraan de grote glazen kooi The Looking Glass. 

In de kooi leven zaad- en vruchtenetende vogels uit verschillende continenten van de wereld samen in een aangepaste habitat. Je vindt er neushoornvogels, toekans, roul-roul, Victoria kroonduiven en verschillende soorten toerako’s. In samenwerking met internationaal erkende organisaties worden aangepaste kweekprogramma’s uitgewerkt om de diversiteit te beschermen en te bewaren. 

Er zijn ook struisvogels, lama's en dromedarissen

Van aan "The Battery" wandel je als bezoeker door naar het Cosmopolitan Culture Park. 

Daar ontdek je meer natuur, dieren en kunst. Via een netwerk van wandelpaden die zweven boven de ondergrond, passeer je heel wat diersoorten. De dieren, waaronder dromedarissen, struisvogels, lama’s, emoes, nandoes en alpaca’s, kunnen vrij rondzwerven. Ze vertegenwoordigen de diversiteit die onze wereld kenmerkt.

De CosmoGolem 

Tijdens je tocht ondek je ook het hoofd van de CosmoGolem. Het is het eerste en voorlopig enige stenen exemplaar van de reus die symbool staat voor kinderrechten. Ondertussen staan er ook op 44 andere plekken in de wereld zo'n beeld. Van Zimbabwe tot België, van India tot Ecuador geeft de CosmoGolem kinderrechten een gezicht. 

Bij de CosmoGolem projecten zijn ondertussen zo'n 10.000 mensen betrokken. Toen de coronacrisis uitbrak, heeft Koen Vanmechelen ook een project op poten gezet om al die mensen een mondmasker te kunnen geven. 

Koen geeft Katleen tijdens haar bezoek ook meer uitleg bij dat mondmaskerproject.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!