Ladybiker Katleen brengt een smakelijk bezoek aan de stroopfabriek in Borgloon

donderdag 30 juli 2020 - 15:46
Het parcours van Ladybiker Katleen loopt vandaag door Borgloon, in Haspengouw. Daar vind je sinds jaar en dag de Stroopfabriek. Het is een museum waar je alles leert over de fruitteelt en het stoken van stroop. Katleen krijgt er een smakelijke rondleiding.

De gerestaureerde stroopfabriek is de trots van Borgloon. De prachtige site is één van de laatste restanten van de industriële verwerking van fruit tot stroop. Deze activiteit was jarenlang een belangrijke bron van inkomsten voor inwoners van de streek. "We mogen dit belangrijk stuk erfgoed niet verloren laten gaan", aldus gids Lydia Van Elveren. 

Indrukwekkende machines

Voor je het museum binnengaat, moet je even de tijd nemen om een toertje te maken rond de site. Je ziet de gigantische, oude schoorsteen al van ver maar ook de rest van de buiteninstallatie is de moeite waard om een keer van dichtbij te bekijken. Je ziet de betonnen kuipen waarin het fruit en de suikerbieten werden opgeslagen en ook de transportbanden waarmee de vruchten tot binnen in de fabriek werden gevoerd.

Eens je binnen bent, kan je je vergapen aan de oude stroopinstallaties. Je ziet de ketels waarin het fruit werd opgekookt en de persen die ervoor moesten zorgen dat het sap zo efficiënt mogelijk kon verdampen.

De oude stookketels en persen zijn indrukwekkend om te zien. Maar ik vond het oude weerbericht voor fruittelers de meest verrassende ontdekking.

Katleen Craenhals, Ladybiker

Van fruit tot stroop

Binnenin het museum voert een zwevend looppad je naar de voormalige stroopkamer en het fruitbelevingscentrum. Katleen krijgt een rondleiding van gids Lydia. "Je ervaart hier hoe belangrijk de fruitteelt is voor de streek maar je leert ook het verschil tussen de stam van een appelboom, perenboom of kerselaar."

Je kan er op je eigen tempo video's bekijken, spelletjes spelen of luisteren naar het oude weerbericht, speciaal voor de fruittelers. Dat laatste vindt Katleen een leuke ontdekking. "Het is tof om te zien hoe de fruittelers vroeger werkten." 

Als je doorloopt, krijg je ook een kijk op de hedendaagse fruitteelt. Zo lees je bijvoorbeeld getuigenissen van de huidige generatie fruitplukkers. Die zijn bijna allemaal van buitenlandse origine. "Al die mensen hebben hun eigen verhaal. Het is leuk om te lezen hoe zij het werk en de streek ervaren", aldus Katleen.

Maak je eigen stroop 

Na een bezoek aan de stroopfabriek kan je zelf een potje stroop mee naar huis nemen. Gids Lydia vertelt honderduit over de Loonse stroop die in het museum te koop is. "Deze stroop wordt door een ambachtelijke stoker gemaakt, speciaal voor de bezoekers van het museum. Het is het laatste recept dat gebruikt werd in deze fabriek.

Maar je moet niet per se je portemonnee bovenhalen. Als je zin hebt, kan je thuis zelf proberen om stroop te maken! Aan het einde van de rondleiding vind je namelijk een recept voor zelfgemaakte appelstroop.

Nog meer leuke vakantietips in Vlaanderen Vakantieland? Surf naar de website van Logeren in Vlaanderen en plan de ultieme staycation!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!