Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: Zot Veel Vakantie

Zot Veel Vakantie

Ladybiker Katleen fietst langs Leuvense abdijen en bezoekt de unieke Vredesbeiaard

wo 29 jul. - 1:54

De stad Leuven lanceerde onlangs de 'Abdijfietsroute'. Het is een tocht van 13 kilometer die je langs de 4 Leuvense abdijen brengt. Ladybiker Katleen laat zich dat geen twee keer zeggen. Ze brengt, gezegend met ingesmeerde benen, verslag uit van de tocht.

Zin om zelf je fiets van stal te halen? In deze brochure vind je alle info over de Abdijfietsroute. Nog meer leuke vakantietips in Vlaanderen Vakantieland? Surf naar de website van Logeren in Vlaanderen en plan de ultieme staycation!

Sint-Geertrui abdij

"Ik vind het de mooiste kerktoren van Leuven"

De Sint-Geertrui abdij is een verborgen parel in het centrum van Leuven. De gebouwen werden gebouwd tussen de veertiende en de zeventiende eeuw. De kerk, met de prachtige toren, springt meteen in het oog. Maar de hele site is een stop waard. Je kan er het Klein Begijnhof bezoeken en ook de binnentuin van de abdij is toegankelijk voor het publiek. Er staan een aantal prachtige eeuwenoude bomen, midden in het centrum van de stad. 

Abdij Keizersberg

"Het park van de abdij is een plezier voor het oog. De natuur krijgt hier alle ruimte en je hebt een mooi uitzicht over de stad"  

De abdij van Keizersberg werd aan het einde van de negentiende eeuw gebouwd door de benedictijnen van de abdij van Maredsous. De abdij is omgeven door lange bakstenen muren, waardoor ze eruit ziet als een versterkte burcht.

De tuin van de abdij is tegenwoordig toegankelijk voor het publiek. Het is een prachtig park waar de natuur alle ruimte krijgt. Het gras staat er lekker hoog en je wandelt er bij momenten door de veldbloemen. Omdat het park zo hoog gelegen is, heb je er een prachtig uitzicht over de stad en de hippe wijk rond de Vaartkom. 

Abdij van Vlierbeek

"Ik raad iedereen aan om een drankje te drinken op het terras van café 'In Den Rozenkrans'"

De geschiedenis van de abdij van Vlierbeek gaat al terug tot in de twaalfde eeuw. Toen schonk hertog Godfried I met de Baard dit domein aan de abdij van Affligem. Het was de bedoeling om er een kerk en klooster op te richten maar de abdij van Vlierbeek werd al snel een zelfstandige abdij met veel invloed. 

Tegenwoordig is de abdij de ideale uitvalsbasis als je wil wandelen of fietsen in de streek rond Kessel-Lo, waar Vlierbeek een deel van is. Er zijn heel wat wandelpaden die uitkomen rond de site van de abdij. De binnentuin van de abdij is een vredevolle plek, ideaal om even tot rust te komen. Wie wil kan er ook iets drinken want de taverne "In Den Rozenkrans" is al jaren een vaste waarde. 

Abdij van Park

"Als je er één abdij moet uitkiezen, ga dan voor abdij van Park. Het is een prachtige plek waar je sowieso tot rust komt" 

Abdij van Park is zonder twijfel dé plek van de toekomst in Leuven. De abdij wordt al jaren gerestaureerd, tegen 2025 zou het enorme werk afgerond moeten zijn.

Maar ook zonder een volledige restauratie is een bezoek aan abdij van Park een absolute must als je in de buurt van Leuven bent. De abdij zelf is van de orde van de norbertijnen. Ze werd opgericht in 1129 na een schenking van, jawel, hertog Godfried I met de Baard. De abdij is nog steeds bewoond en de voorbije jaren worden er steeds meer 'oude' taken opnieuw opgenomen. Zo zijn er opnieuw boeren actief op de velden van de abdij, worden de oude schuren na restauratie opnieuw in gebruik genomen en wordt er opnieuw bier gebrouwen in de gebouwen van de originele brouwerij.  

Rond de abdij kan je heerlijk wandelen. Er zijn prachtige vijvers en weides waarop de koeien staan te grazen. Het hele gebied is ook geklasseerd als natuurgebied.

De Vredesbeiaard van abdij van Park

Katleen brengt ook een bezoek aan de Vredesbeiaard. Dat is de beiaard van abdij van Park. Die is niet toegankelijk voor het grote publiek maar je kan wel genieten van de klanken. Beiaardier Luc Rombouts bespeelt de beiaard elke woensdag tussen 17 en 18 uur.

Het verhaal van de Vredesbeiaard is best bijzonder. Bij het begin van de Eerste Wereldoorlog, in 1914, verloren meer dan 240 Leuvense burgers het leven tijdens de beruchte Brand van Leuven. Ook de beiaard van abdij van Park ging verloren. In 2014, exact 100 jaar na de feiten, kwam de stadsarchivaris van de Duitse stad Neuss tot de schokkende ontdekking dat een bataljon uit zijn stad mede verantwoordelijk was voor de verwoesting van Leuven.

De twee steden hebben daarop besloten om een samenwerkingscharter aan te gaan, 'om door cultuur te verbinden wat ooit door vuur gescheiden was'. De Vredesbeiaard staat symbool voor die samenwerking. De klokken van de beiaard werden bekostigd met de hulp van gulle schenkers. De beiaard weerklonk voor het eerst opnieuw op 11 november 2018, Wapenstilstand.

Hieronder kan je de Vredesbeiaard in actie zien én horen! Raad jij welk nummer beiaardier Luc speelt?

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet