Ladybiker Katleen haalt haar hartje op in Connecterra: "Dit is zonder twijfel één van de mooiste plekken in Vlaanderen"

maandag 10 augustus 2020 - 16:54
"Laat je in Connecterra verrassen door een bijzonder stukje natuur in Vlaanderen." Dat is de reclameslogan die je leest op de website. En ladybiker Katleen kan dat alleen maar beamen. "Mijn bezoek aan Connnecterra was fantastisch. Het is een prachtig gebied. Het uitzicht op de terrils, de waterplassen en de Maasvallei is adembenemend. Geweldig gewoon!"

Waar 26 jaar geleden de steenkoolmijn van Eisden nog op volle toeren draaide, heeft de natuur nu vrij spel gekregen. Op de terrils wemelt het van de zeldzaamste vlinders en sprinkhanen. Als je boven staat, geniet je van een verrassend landschap van ‘bergen en meren’ en hoge toppen met spectaculaire panorama’s!

"Dit lijkt wel Canada" 

Een bezoek aan Connecterra begint bij het bezoekersonthaal. De oude schachtbokken, waarlangs de kompels naar beneden gingen en de kolen naar boven werden gehaald, staan vlakbij. Eén van de twee schachtbokken kan je beklimmen. Dat levert meteen al een eerste mooi panorama op. 

De echte tocht start als je begint te wandelen. Er lopen verschillende wandelpaden door Connecterra. Er zijn lange routes en korte routes. Je kiest dus zelf welke route je aankan. Wie wil, kan zelfs wandelpaden nemen die je verder leiden dan Connecterra, tot in het Nationaal Park Hoge Kempen. Welke route je ook neemt, je moet passeren op de top van de terril. Je hebt er een prachtig uitzicht op andere terrils, de waterplassen en de Maasvallei.

Ik dacht even dat ik in een Nationaal park in Canada was beland. Het blauwe water, de groene bossen, de grijs-rode terrils. Het is prachtig! 

Katleen Craenhals, Ladybiker

Tinder voor Vlinders

Katleen krijgt een ervaren gids mee die haar tijdens een wandeling vertelt over de dieren en planten die in het gebied leven. "Mijn gids wees me op de zeldzame vlindersoorten en op de blauwvleugelsprinkhanen die deze tijd van het jaar massaal op de wandelpaden te vinden zijn. Het is prachtig om te zien hoe de natuur hier vrij spel krijgt." 

Vooral voor vlinders is het gebied belangrijk. Dat vertelt gids Gilbert Bastiaens. "Vlinders verzamelen graag op de top van een heuvel die begroeid is met bloemen. Hier hebben ze ruimte en voldoende voedsel. Het is de gedroomde plek om elkaar ontmoeten en om te paren. Een beetje zoals Tinder maar dan voor vlinders." 

Wil je zelf op ontdekking gaan in Connecterra? Je kan de plek op eigen houtje bezoeken. Je kan ook rondleidingen krijgen van een ervaren ranger, een gids die je alles kan vertellen over het gebied en de geschiedenis van de mijnbouw. 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!