Ladybiker Katleen ontdekt de oude molen in Wenduine: "Die komt opnieuw tot leven dankzij Virtual Reality"

vrijdag 24 juli 2020 - 14:36
Katleen brengt tijdens haar fietstochten door Vlaanderen ook een bezoek aan de Belgische kust. Ze houdt halt in Wenduine. Want sinds kort heeft de kustgemeente er een attractie bij. In het molenaarshuisje kan je alles leren over de werking van de Hubertmolen. Dat is de oude windmolen op de weg tussen Wenduine en De Haan.

Als je de molen niet weet staan, rijd je er zo voorbij. Nochtans is de plek sinds kort absoluut een tussenstop waard. Sinds de start van de zomer kan je in het oude molenaarshuisje zelf ontdekken waarom de windmolen vroeger zo belangrijk was. 

Met Bries op pad

Dankzij een knap staaltje Virtual Reality zie je het leven zoals het is in Wenduine anno 1900-1910. Bries, een nieuwsgierige jongen, gidst je tijdens een tien minuten durend animatiefilmpje door de geschiedenis van de molen. Het verhaal start in het nu, op een van de moderne windmolens op zee, en maakt dan een sprong in de tijd, naar het moment waarop de Hubertmolen een hoofdrol opeiste in het dagelijkse leven van de inwoners van Wenduine. Samen met Bries en de molenaar ontdek je hoe de molen werkt en wat er moet gebeuren om het graan zo efficiënt mogelijk te malen. 

Een VR-bril op je hoofd

De molen en het molenaarshuisje zijn geen grote attractie. Het is dan ook logisch dat de gemeente Wenduine een verhaal heeft uitgewerkt in Virtual Reality. Elke bezoeker krijgt een speciale bril op het hoofd, waarmee je de animatiefilm kan bekijken. Je hebt 360 graden-zicht, je ziet dus wat er voor, achter, onder, boven en opzij gebeurt.

Je voelt dat de film gemaakt is op kindermaat, maar ik heb als volwassene ook dingen bijgeleerd.

Katleen Craenhals, Ladybiker

Klein maar fijn en coronaproof

Bezoeker Katleen vindt het alvast een leuke ervaring. "Ik wist zelf ook niet hoe een windmolen precies werkt en wat de job van een molenaar precies inhoudt." 

Katleen is wel verrast door de kleine ruimte waarin je als bezoeker terecht komt. "Je gaat op een stoeltje zitten in één van de kamertjes van het molenaarshuisje. Het is er niet groot. Gelukkig houdt de gemeente rekening met de huidige coronamaatregelen. Je mag maximum met twee mensen tegelijkertijd in de ruimte binnen, tenzij je in dezelfde bubbel zit. Je moet je plaats ook op voorhand reserveren." 

Alle info over de molen kan je hier vinden, op de website van de gemeente.

Er worden nog broodjes gebakken

In het oude molenaarshuisje is sinds kort ook het bakkerswinkeltje Petris gevestigd. Het is de winkel van Peter en zijn zoon Tristan. "Mijn zoon is gepassioneerd door bakken. Al jaren. We hebben een aantal jaar geleden beslist om zijn droom samen waar te maken. We hebben dit pand gekocht en we baten er nu een winkeltje uit." 

Dankzij Peter en Tristan kunnen bezoekers niet alleen genieten van de geschiedenis van de molen. Wie wil kan na afloop ook een broodje of koffiekoek kopen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!