Ladybiker Katleen ontdekt Gare Maritime in Brussel: "Prachtige, bruisende plek met toffe tentoonstellingen"

woensdag 21 juli 2021 - 16:33
Gare Maritime is dé hotspot van Brussel. Het oude goederenstation op de terreinen van Turn & Taxis is omgetoverd tot een bruisende overdekte hal, met leuke restaurants, mooie binnentuinen en toffe expo's. Ladybiker Katleen houdt er halt tijdens één van haar fietstochten.

Ooit was Gare Maritime het grootste goederenstation van Europa. Het ligt op de terreinen van Turn & Taxis, langs het kanaal. 

In de jaren '90 kwamen de gigantische stationshallen leeg te staan. Aanvankelijk gebeurde er niks mee maar sinds een aantal jaar loopt er een indrukwekkend stadvernieuwingsproject om de hele site nieuw leven in te blazen. De oorspronkelijke hallen zijn bewaard gebleven maar ze zijn omgetoverd tot een soort van stad in een stad. Gare Maritime is nu een plek geworden waar creatieve mensen en bedrijven zich kunnen settelen maar waar het ook leuk is om als toerist rond te hangen.

Expo hyperrealisme

In de indrukwekkende stationshal vind je leuke bars en restaurants maar er zijn ook mooie binnentuinen met planten die zodanig zijn uitgekozen dat er altijd wel iets in bloei staat. Er zijn ook verschillende expositieruimtes waar je kunst, architectuur, muziek en dans kan ontdekken. 

Eén van de tentoonstellingen die op dit moment te bezichtigen is, is de expo 'Hyperrealism Sculpture, ceci n'est pas un corps'. 

Ladybiker Katleen bezoekt de tentoonstelling. "Het is een heel gekke ervaring want je ziet hyperrealistische kunstwerken. En dat mag je letterlijk nemen. De beelden van mannen, vrouwen, kinderen en dieren zijn zo levensecht nagemaakt dat je het gevoel hebt dat je naar echte mensen kijkt. Een heel bevreemdende ervaring."

Katleen ziet beelden van Amerikaanse cowboys, van lichaamsdelen, van gezichten, van dieren en van baby's. "Het ene beeld spreekt je al meer aan dan het andere maar hoe dan ook zijn ze allemaal prachtig om naar te kijken. En om je af te vragen wat kunst wel of niet is. Als een beeld de realiteit zo sterk benaderd, is het dan nog kunst?" 

Fascinerende monoliet 

In de grote hal van Gare Maritime ontdekt Katleen ook een fascinerend, spiegelende, rechthoekige zuil. Het blijkt het kunstwerk 'Monolith #' te zijn van geluidskunstenaar Roel Heremans. "De zuil staat hier altijd maar op zaterdag en zondag kan je het audiokunstwerk beluisteren dat erbij hoort. De mensen krijgen dan een hoofdtelefoon op en ze kunnen per vier het kunstwerk ontdekken dat een kwartier duurt."

Het kunstwerk is zodanig opgezet dat je genoeg afstand kan houden. Je ontdekt 'Monolith #' dus coronaproof.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!