Ladybiker Katleen ontdekt 'Kunst op de Kaart', de fietsroutes van Klara

dinsdag 11 augustus 2020 - 12:12
Er staat in Vlaanderen een schat aan hedendaagse kunst en bijzondere architectuur in de openbare ruimte. Als je het niet weet, loop je er zo voorbij. Klara lanceert daarom 5 'Kunst op de Kaart' fietsroutes. Die nemen je mee door Vlaanderen, langs de mooiste kunstwerken en architecturale parels. Ladybiker Katleen ontdekt de route in West-Vlaanderen.

Veel mensen kiezen deze zomer voor een vakantie dicht bij huis. Klara heeft dat goed gezien. De radiozender lanceert samen met Vlaanderen Vakantieland en Vlaanderen Fietsland fietsroutes door kunst en architectuur. Vijf routes: één per provincie. 

Katleen ontdekt de fietsroute in Brugge. Je kan van daaruit ook verder fietsen richting Damme en Knokke en dan weer terug naar Brugge. 

Het bewegend mannetje in Brugge

Katleen is grote fan van het kunstwerk "Coupure" van de Belgische choreograaf Ugo Dehaes. Het is een bewegend kunstwerk dat naast de Conzett brug staat. Dat is de elegante koordenbrug over de coupure voor fietsers en voetgangers. De beweging van de levensgrote houten pop duurt even lang als het op- en neerhalen van de brug. Je kan het kunstwerk zelf doen bewegen als je langs de sensor loopt die verborgen zit in een boom. Eens het beeld beweegt, moet je een ongeveer een kwartier wachten vooraleer dat opnieuw kan.

Een ode aan de zorgende zusters

Een ander mooi werk in Brugge is "Les veines du cloître" van de Italiaanse kunstenaar en beeldhouwer Giuseppe Penone. De letterlijke vertaling van het werk is "De aderen van het klooster". 

Het werk bestaat uit een jonge eik, die geplant werd tijdens de inhuldiging van het werk in 2006. Die steunt tegen een bronzen boom. De twee houden elkaar recht. Ze staan op de oever van een grote waterpartij uit wit Carrara-marmer. 

Het werk ademt zorgzaamheid. Dat is meteen ook de bedoeling. Het werk eert de zustergemeenschap die achthonderd jaar lang in het Sint-Janshospitaal actief was. Het hospitaal uit het midden van de twaalfde eeuw is één van de oudste ziekenhuizen van Europa. 

De kunstwerken doen me anders naar de omgeving kijken. Het feit dat je van het ene werk naar het andere fietst, maakt het alleen maar leuker!

Katleen Craenhals, Ladybiker

Meer 'Kunst op de Kaart'

Op de website van Klara lees je alles over de 'Kunst op de Kaart' fietsroutes. 

Elke fietsroute is coronaproof én goed voor je conditie. De ene route is wat langer dan de andere: ze gaan van 40 tot 71 kilometer. Sommige routes zijn best pittig, met veel klimmen en dalen. Wie een elektrische fiets heeft of een geoefende coureur is, kan elke route op één dag aan. Anderen trekken voor de langere routes best twee dagen uit. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!